Orban îi dă lecții lui Cîţu. Reacție după inundaţii: Guvernul trebuie să intervină

Preşedintele PNL şi totodată al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat marţi că Guvernul României trebuie să se ocupe cât mai repede de situaţia persoanelor afectate de inundaţiile din ultimele săptămâni, iar în acest sens a schiţat care ar trebui să fie primele măsuri luate de miniştrii coordonaţi de prim-ministrul Florin Cîţu.

De asemenea, Ludovic Orban s-a referit şi la moţiunea PSD împotriva guvernului condus de Florin Cîţu: „Guvernul trebuie să intervină imediat cu toate instituţiile competente pentru a îndepărta efectele inundaţiilor, pentru a stabili pagubele şi compensaţiile pentru cei afectaţi.

La BEx al PNL am discutat despre mai multe subiecte. Evident, am discutat şi alegerile locale din 27 iunie. Am discutat despre situaţia creată la TVR, lucru pe care-l vom discuta marţi seara şi în cadrul coaliţiei.

Am discutat despre numirea Avocatului Poporului, dar şi despre posibila numire a preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), dar şi despre găsirea unei soluţii după decizia Curţii Constituţionale a României (n.r. – CCR a decis recent că CCR a decis că numirile de la TVR și Radio sunt neconstituționale)

La moţiunea de cenzură vom fi prezenţi şi am decis să nu votăm, astfel încât să aratăm lipsa de majoritatea şi gratuitatea acestui gest politicianist al PSD.”

Când a fost întrebat de jurnalişti dacă are garanţia că toţi parlamentarii PNL nu vor vota moţiunea de cenzură, liderul liberalilor a răspuns: „Sută la sută, eu am încredere în parlamentarii Partidului Naţional Liberal. Oricum, am luat decizia de fi prezenţi şi de a nu vota moţiunea, decizie care e luată la nivelul coaliţiei.

Am totala convingere că niciun parlamentar din cadrul coaliţiei majoritare, indiferent că e parlamentar al PNL, al USR PLUS, al UDMR sau din Grupul minorităţilor, nu va vota moţiunea.”

Orban şi Cîţu se vor duela în toamnă pentru şefia PNL

Anunţul lansat duminică de Cîţu

Amintim că în urmă cu două zile, Cîţu a declarat că în această săptămâna, Guvernul României va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă pentru cei afectaţi de inundaţii. „Vom da şi voi vorbi cu ministrul Muncii pentru a pregăti o hotărâre de guvern care să instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgenţă prin Legea 416/2001 sau HG 50/2011.

Această hotărâre de guvern stabileşte sume fixe în funcţie de gradul de afectare al gospodăriilor şi devine cadrul pentru acordarea ajutoarelor. Procedura este următoarea: Comisiile de evaluare a pagubelor constituite de prefecturi fac evaluarea în teren, întocmesc liste, borderouri semnate de primarul unităţii teritorial-administrative respective şi prefect. Le depun la AJPIS, care le centralizează şi le trimite ministerului, unde, prin note semnate de ministru, se aprobă ajutoarele nominale.

În principiu, prefecţii ar trebui să ştie fiindcă este o procedură pe care am avut-o anul trecut, ea a expirat în decembrie şi doar o prelungim acum şi o lăsăm pentru tot restul anului. Eu sper să nu mai avem astfel de situaţii, dar dacă mai avem, să fim pregătiţi cu această procedură de guvern. Acum procedura este mai dificilă pentru că se face o analiză pe fiecare gospodărie în parte, se face o HG pentru un anumit calup de cazuri şi aşa mai departe”, a declarat Cîţu în cadrul unei videoconferinţe la care au participat prefecţii judeţelor afectate de inundaţii.