Evenimentul Zilei > Politica > Orban, un nou anunț pentru pensionari: „Nu vrem să tipărim bani”
Orban, un nou anunț pentru pensionari: „Nu vrem să tipărim bani”

Orban, un nou anunț pentru pensionari: „Nu vrem să tipărim bani”

Premierul Ludovic Orban a dat asigurări că pensiile vor crește în acest an, dar a precizat că, deocamdată, nu poate avansa nici un procent, deoarece nu s-au făcut analizele pe veniturile bugetare din acest an.

Premierul a precizat că procentul cu care vor crește pensiile anul acesta nu poate fi făcut public, deși ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat un procent de 10%. Ludovic Orban a precizat că pensiile vor crește astfel încât să poată fi plătite fără crească inflația.

„Vom lua decizia de a creşte pensiile, le vom creşte dar le vom creşte în aşa fel încât să le putem să le plătim fără să tipărim bani. (…) Ca să poţi plăti pensiile trebuie să ai garanţia că ai resursele financiare necesare. Nu putem ajunge în situaţia ca să dăm toţi banii în ajutoare sociale, pe salarii în sectorul public, pe subvenţionarea bugetului de pensii, avem nevoie de investiţii (…) astea sunt motoarele de creştere economică”, a precizat Ludovic Orban.

Premierul a subliniat că bugetul de stat este conceput astfel încât să susțină un program de investiții care să ducă la creștere economică. De aceea, a spus el, bugetul de stat nu poate fi cheltuit în totalitate pe pensii, ajutoare sociale sau salarii ale bugetarilor.

Orban a mai precizat că pentru a crește pensiile în mod real nevoie de creștere economic care să ducă la majorarea numărului de angajați în economie și, totodată, la creșterea salariului mediu.

Premierul Ludovic Orban a comentat de ce nu pot fi majorate pensiile cu 40%, procentul avansat de PSD.

„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut, chiar în condiţiile în care eram într-o situaţie economică favorabilă. Suntem într-o criză economică, criză care a fectat veniturile la bugetul de pensii, cât şi la bugetul se stat se vede limpede că majorarea cu 40% nu poate fi susţinută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul financiar al României”, a spus Ludovic Orban.

Comentând despre legea impozitării pensiilor speciale, atacată la CCR, șeful Executivului a subliniat că este adeptul principiului contributivităţii care să stea la baza calculării drepturilor care se cuvin celor care și-au încheiat activitatea. El a precizat că problema pensiilor este foarte serioasă și că sistemul acesta nu trebuie gândit doar pentru moment, din perspectivă electorală.

„Multe din iniţiativele astea vin în întâmpinarea unei nevoi reale, există o profundă nemulţumire în societate faţă de pensiile care au fost calculate pe nedrept, profitând de anumite reglementări legale care au fost folosite în mod abuziv. Este clar că nu se poate continua aşa, că trebuie găsită o soluţie în care să se creeze un echilibru la nivelul tuturor pensiilor”, a mai spus Ludovic Orban.