„Guvernul își da arama pe față. Dragnea și Tăriceanu vor să subordoneze politic Parchetele pentru a inhiba anchetele, în special pentru fapte de corupție, care vizează liderii partidelor de guvernământ. Scoaterea președintelui din ecuația numirii șefilor de parchete permite arbitrariul ministrului de justiție, care este politic, în nominalizarea acestora. Ministrul politic va caută să numească procurori obedienți, care să răspundă la comenzi și care să nu mai indrăznească să declanșeze anchete împotrivă protejaților din clientelă politico-economică. Mai mult, Parchetele pot să se transforme într-o armă politică de luptă împotriva opozanților.”, a scris, miercuri, Ludovic Orban, pe contul său de Facebook. 

Liderul liberal critică și hotărârea de a trece inspecția judiciară, organul de control intern al magistraților, în subordinea Ministerului Justiției. 

„Prin trecerea inspecției judiciare în subordinea ministrului Justiției, aceasta riscă să se transforme într- o falangă represivă a partidului de guvernământ, care să intimideze magistrații. Suntem categoric împotrivă și ne vom lupta cu toate armele pentru a împiedică adoptarea acestor enormități care riscă să distrugă independența puterii judecătorești și să pună sub semnul întrebării democrația din România.”, a tunat președintele PNL pe rețeaua de socializare.

Ministrul Tudorel Toader a declarat miercuri că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiţiei prevede ca numirile în funcţiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat preşedintele României. 

„Toate funcţiile – că este procuror general, adjuncţi, şef la DIICOT, la DNA, adjuncţii dânşilor – să decidă Secţia pentru procurori din CSM, (…) la propunerea ministrului Justiţiei, pe baza unei proceduri transparente, publice, procurori care, la rândul lor, trebuie să aibă cel puţin 10 ani vechime efectivă în funcţie. Ce apare modificat aici? Faptul că decide Secţia pentru procurori, faptul că propunerea vine de la ministrul Justiţiei. Aici vreau să vă fac referire la una dintre condiţionalităţile, una dintre cerinţele MCV, care recomandă o procedură transparentă pentru numirea procurorilor în funcţii, care recomandă, în acelaşi timp, neamestecul factorului politic”, a afirmat Toader, într-o conferinţă de presă, la sediul Ministerului Justiţiei.