Premierul Ludovic Orban a declarat marţi, la Alexandria, că deciziile referitoare la următoarele etape ale majorării pensiilor vor fi luate în funcţie de evoluţia economiei.
"Începând de astăzi, cresc pensiile. Guvernul a decis creşterea punctului de pensie şi, începând cu luna septembrie, se plătesc pensiile crescute; punctul de pensie a crescut cu 14%, atât ne-am permis din resursele care există. Orice decizie ulterioară o vom lua în funcţie de evoluţia economiei", a declarat Orban.
Întrebat dacă va ţine cont de poziţia exprimată de Consiliul Fiscal referitoare la renunţarea la majorările ulterioare şi indexarea punctului de pensie doar în funcţie de evoluţia inflaţiei în anul 2021, premierul a răspuns: "Este doar o recomandare".
Majorarea punctului de pensie cu 14% de astăzi implică un efort bugetar de 3,6 miliarde de lei în acest an şi de 11 miliarde de lei anul viitor - anunţă Consiliul Fiscal, care apreciază că o astfel de măsură cu impact important asupra construcţiei bugetare pe anul 2021 ar trebui inclusă într-un cadru fiscal bugetar pe termen mediu.
Consiliul Fiscal apreciază că majorarea cheltuielilor cu pensiile nu poate face abstracţie de situaţia bugetului general consolidat, al cărui deficit este în prezent foarte ridicat. Această situaţie reclamă iniţierea rapidă a unui proces de corecţie, diferenţa faţă de pragul de 3% din PIB, stabilit de procedura de deficit excesiv, fiind foarte însemnată.
Guvernul a decis cu ocazia celei de a doua rectificări bugetare o majorare de 14% a punctului de pensie faţă de 40%, decizie care implică cheltuieli mai reduse cu 6,8 miliarde de lei în acest an şi cu 20 de miliarde de lei în anul 2021 şi care limitează deteriorarea puternică a deficitului bugetar.
O altă măsură discreţionară, consideră Consiliul Fiscal, adoptată cu ocazia celei de a doua rectificări bugetare, a fost majorarea alocaţiilor pentru copii, cu 20% de la 1 august, urmată de majorări succesive, până la 1 iulie 2022, la acel moment asigurându-se dublarea faţă de nivelul din 2019.
Această măsură implică cheltuieli anuale mai ridicate cu 7 miliarde de lei după 1 iulie 2022, impactul bugetar pentru acest an fiind de aproximativ 0,4 miliarde de lei, iar pentru anul viitor de aproximativ 3 miliarde