Evenimentul Zilei > Actualitate > Orban a activat telefonul roșu cu UDMR. Dezvăluirile lui Kelemen Hunor
Orban a activat telefonul roșu cu UDMR. Dezvăluirile lui Kelemen Hunor

Orban a activat telefonul roșu cu UDMR. Dezvăluirile lui Kelemen Hunor

Premierul Ludovic Orban l-a sunat pe telefonul scurt pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, înainte de ședința de Guvern și l-a informat că intenționează să-și asume răspunderea în Parlament pentru alegerea primarilor în două tururi. Informația a fost dezvăluită chiar de liderul UDMR care a precizat că, la rându-i, i-a adus la cunoștință lui Orban că va vota pentru căderea Guvernului.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a făcut un rezumat a discuției pe care a purtat-o cu premierul, înainte de reuniunea Cabinetului.

„Pe mine m-a sunat Ludovic Orban, am vorbit cu el înainte de a începe şedinţa de guvern. Mi-a zis ce urmează să facă, eu i-am spus că am înţeles şi i-am spus că dacă va exista posibilitatea să depunem o moţiune de cenzură, vom depune şi vom şi vota. Asta este viaţa”, a afirmat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a comentat situația actuală, precizând că după ce premierul va veni în Parlament cu scrisoarea de angajare a răspunderii va fi obligatoriu pentru partidele care nu sunt de acord cu legea sau cu procedura de adoptare, să depună moțiune de cenzură. Kelemen Hunor a subliniat că partidul său va face tot ce-i stă în putință, prin mijloacele parlamentare, pentru a împiedica schimbarea regulilor jocului în 2020, cu câteva luni înainte de alegerile locale.

„De aceea, în cazul angajării, singura posibilitate să nu intre în vigoare legea este dărâmarea guvernului şi asta se poate face prin moţiune de cenzură. Din punctul nostru de vedere, va fi o moţiune de cenzură şi vom vota moţiunea de cenzură în momentul când va fi dezbătută în Parlament şi votată. Nu există nicio supărare, nu suntem în conflict cu nimeni, poziţia noastră era cunoscută şi în momentul în care am semnat acel acord de susţinere a Guvernului PNL”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul maghiar a precizat că demiterea Guvernului va deschide procedura pentru alegerile anticipate, însă mai sunt mulți pași de parcurs până la acel moment, motiv pentru care nu dorește să speculeze:

„Dacă pică guvernul, se deschide procedura constituţională spre alegerile anticipate, dar până la alegerile anticipate mai e mult de mers. (…) Următorul guvern îl va face acel premier pe care îl va desemna preşedintele. Pe noi nu ne interesează în acest moment guvernarea. Bănuiesc că va fi tot guvern liberal. Dacă trece… Eu nu ştiu dacă trece. Deşi eu nu merg aşa departe şi nu vreau să fac speculaţii. În acest moment eu vorbesc despre primul pas. În cazul angajării răspunderii, primul pas este moţiunea de cenzură. Dacă trece moţiunea de cenzură, sigur, se deschide o altă procedură, dar atunci trebuie să discutăm despre acest lucru. Mingea va fi pe terenul preşedintelui, nu pe terenul partidelor politice”, a conchis preşedintele UDMR.