Bacău, orașul zimbrilor dispăruți

Bacău, orașul zimbrilor dispăruți

Cea de-a doua săptămână a campaniei "Oraşul de vis" debutează cu monografia oraşului Bacău. Municipiul este primul din zona Moldovei care participă la iniţiativa lansată de evz.ro pentru a afla care este oraşul din România în care este cel mai bine pentru a trăi.

Prima atestare documentară a Bacăului datează din anul 1408, când orașul apare menționat într-un privilegiu comercial acordat de domnitorul Alexandru cel Bun negustorilor din Lvov.

La sfârșitul secolului al XIV-lea, Bacăul era o așezare urbană bine închegată, fiind una dintre cele mai prospere așezări din Moldova, cu importante atribuţii militare și comerciale.

Referitor la „nașterea” orașului, circulă mai multe legende, care oferă diverse explicații pentru origine. Spre exemplu, academicianul Iorgu Iordan susținea ipoteza potrivit căreia toponimul Bacău provine din termenul maghiar „bako", care însemna „nătâng", „neghiob".

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, Nicolae Iorga a mers pe varianta influențelor slave, susținând că Bacău provine dintr-un cuvânt slav arhaic „bac", cu sensul de „zimbru", „taur", „bour".

Declarat municipiu acum 80 de ani

Primele urme de locuire datează din paleolitic, dar abia la sfârșitul veacului al XVIII-lea, Bacăul începe să fie menționat pe hărți. În 1816, orașul era localizat în partea centrală a terasei Bacău, având o structură răsfirată, cu o singură grupare liniară – Ulița Mare – orientată de la nord la sud, în lungul drumului Adjud-Piatra Neamț. Spre vest, limita nu depășea strada Bradului, iar la est avansa până la muchia terasei. Tot prin zona de est a orașului trecea drumul sării.

În monografia orașului Bacău, Radu Costache notează că, în 1820, porțiunea dintre piaţa veche și Bistrița era pustie, iar biserica Precista, situată azi în centrul Bacăului, era în afara orașului.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, Bacăul s-a extins mult spre nord și sud-est. Ulterior, după construcția căii ferate (1872) și a Podului de Fier peste Bistrița, așezarea și-a extins limitele pe direcția est-vest. Cu excepția zonei centrale, restul aşezării avea un puternic aspect rural, cu case din lemn și pământ. Din 1929, Bacăul a fost ridicat la rang de municipiu și a cunoscut o dezvoltare destul de rapidă.

Pe urmele lui Bacovia și Alecsandri

Bacăul este un oraş al tradiţiilor şi al culturii, în care vechiul şi noul convieţuiesc împreună. Pe străzile cu iz bacovian modernismul se retrage cu stimă în faţa vechilor valori. Mici străduţe prăfuite, în care timpul parcă s-a oprit din loc şi case pierdute în negura timpului amintesc de târgul de altă dată.

Din „file de poveste″ se desprinde parcă figura lui Grigore Tăbăcaru, ilustru pedagog de la începutul secolului al XX-lea, care a întrezărit rolul experimentului în activitatea pedagogică. Colaborator al lui C. Rădulescu-Motru, în 1909, creează Societatea pentru studiul psihologic şi pedagogic al copilului, care edita un Buletin pedagogic menit să stimuleze întemeierea pedagogiei pe cercetarea experimentală. În 1905 tipăreşte revista Şcoala, iar din 1924, sub conducerea sa, a apărut Ateneul cultural.

O altă figură ilustră a Bacăului a fost marele poet George Bacovia, care s-a născut în 1881, într-o familie de comercianți din oraș. Atmosfera rece din timpul anilor de liceu îl inspiră pentru celebrul poem „Liceu”.

Tot în domeniul literaturii, Bacăul se mândrește cu un alt mare scriitor, Vasile Alecsandri, chiar dacă acesta nu a petrecut foarte mult timp în orașul unde s-a născut. Printre personalitățile contemporane care s-au născut în județul Bacău se numără actorii Radu Beligan şi Ernest Maftei.

DACĂ AI FI GHID PENTRU O ZI, CE LOCURI AI RECOMANDA UNOR TURIŞTI?

Ce poţi vizita în Bacău ?

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea", str. Popa Şapcă nr. 3 Complexul Muzeal "Iulian Antonescu", pe str. 9 Mai nr. 7 a fost înfiinţat în 1957. Începând cu 1959 a oferit vizitatorilor trei secţii pe care le puteau vizita: istorie, ştiinţele naturii şi artă.

Casa memorială George Bacovia, pe Str. George Bacovia nr. 13

Observatorul astronomic "Victor Anestin", înfiinţat pe 30 noiembrie 1976

Parcul Trandafirilor

Biserica “Precista”, a fost sfinţită la 1 ianuarie 1491. În Bacău se află Biserica şi ruinele Curţii Domneşti unde a locuit Alexandru-Vodă, fiul şi co-regentul lui Ştefan cel Mare.

Catedrala catolică, cea mai mare din estul Europei.