Oraşul Predeal va găzdui, în perioada 4 – 6 martie, evenimentului ALPIN FILM FESTIVAL, primul festival internaţional de film, carte şi fotografie destinat promovării culturii şi civilizaţiei montane din România.
Desfăşurat în oraşul aflat la cea mai mare altitudine din ţară, evenimentul organizat de Asociaţia MIMESIS va reuni, timp de trei zile, proiecţii de film, expoziţii de fotografie, lansări de carte, precum şi un salon de carte montană.
“Pentru mulţi, muntele este o cultură în sine, ce vehiculează o serie de valori precum solidaritatea, dragostea pentru natură, lupta cu propriile limite sau chiar păstrarea tradiţiilor şi a specificităţii anumitor regiuni montane. ALPIN FILM FESTIVAL îşi doreşte să deschidă publicului, odată cu ediţia pilot, dar mai ales odată cu ediţiile ce vor urma, o fereastră către o lume ţesută din vise, performanțe sportive şi umane, deopotrivă, adrenalină şi spirit de aventură. Vă invit să celebrăm cultura montană, chiar în inima Bucegilor, şi să trăim împreună miracolul muntelui, care, pentru mulţi, echivalează cu o întoarcere acasă. Suntem bucuroşi să avem alături de noi personalităţi ale lumii montane, precum alpiniştii: Zsolt Torok, Cornel Coco Galescu, David Neacşu, Mircea Opriş, speologul Cristian Lascu, ultramaratonistul Toma Coconea, alergătorul montan Ionuţ Zincă şi mulţi alţii” a declarat Dan Burlac - directorul festivalului ALPIN Film Festival
Pârtia de la Clăbucet Sosire va deveni, pentru două seri, un imens cinematograf in aer liber, proiecţiile fiind realizate cu ajutorul celui mai performant echipament video mobil din România, dotat cu un ecran de 120m2, proiector 4k şi un sistem de sunet de calitate. Programul cuprinde şi proiecţii indoor, in Sala de Sport Predeal, cu o capacitate de 400 de locuri.
Programul oferă o selecţie a unora dintre cele mai bune producţii internaţionale de film din ultimii ani, ce au ca subiect principal muntele şi valorile pe care acesta le inspiră - pasiune, aventură, ecologie, turism, solidaritate, respect.
Printre filmele selecţionate la ediţia din acest an se numără documentarul austriac “STREIF – One Hell of a Ride“ – un film despre cea mai spectaculoasă cursă de coborâre din lumea schiului alpin (cea de la Kitzbühel) sau VALLEY UPRISING - un documentar considerat drept cel mai bun film despre alpinism realizat vreodată, ce vorbeşte despre istoria alpinismului în Statele Unite.
ALPIN Film Festival este completat de două secţiuni paralele - ALPIN BOOK FESTIVAL, un salon de carte de munte şi ALPIN PHOTO FESTIVAL. Ediţia din acest an propune, în premieră în România, o expoziţie-eveniment, cuprinzând fotografii cu primele cabane din Carpaţi, începând cu sfârşitul secolului 19, precum şi o serie de fotografii-document, din colecţia Roland Welkens, ce recuperează vizual cucerirea unui traseu mitic din Masivul Bucegi, în 1956 – traseul Fisurii Albastre, pe cale directă. Expoziţia foto inedită este realizată, în acest an, în colaborare cu Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor.