Orașul denumit „Perla industriei românești” este pe cale de dispariție. De aici au plecat cei mai mulți locuitori, în ultimii zece ani, raportat la mia de locuitori. Astfel, 27,88 locuitori dintr-o mie au plecat din orașul chimiștilor.
Orașul denumit „Perla industriei românești” este aproape inexistent. Victoria este urmat de Predeal, care a pierdut 22,92 de locuitori dintr-o mie. Făgărașul, un alt oraș monoindustrial, a pierdut în ultimii zece ani 22,30 de persoane la mia de locuitori.
Orașul Victoria nu mai există pe harta României
Orașul Victoria a apărut abia din 1949 pe harta țării. A fost înființat de comuniști sub numele de Colonia Ucea sau Ucea Roșie. Victoria se află la poalele Munților Făgăraș. De acolo se poate ajunge destul de simplu la Vârfurile Negoiu şi Moldoveanu. În trecut, era recunoscut ca „Perla industriei românești”.
Acest oraș a fost construit de la zero cu destinația industrială și avea, în 1956, o populație de 2.700 de locuitori. În anii ’80, populația era de trei ori mai mare. În prezent, orașul se numără printre cele mai părăsite din România.
Mai mult de 80% dintre locuitorii orașului Victoria munceau la Combinatul Chimic, iar salariile erau bune. În același timp, poluarea era și ea la un nivel destul de ridicat.
De unde a pornit declinul orașului Victoria
Industria chimică s-a prăbușit în anii ’90, orașul Victoria nu mai era ce a fost cu ani în urmă, iar Combinatul Chimic s-a împărțit. În anul 2002, InterAgro SA a cumpărat Viromet SA, una dintre cele două companii care s-au despărțit de combinat, cu 4.700 de angajaţi în ianuarie 1990.
Societatea avea datorii în valoare de peste 750 de miliarde de lei. Cele mai multe erau la furnizorii de gaz metan, iar compania aproape că a intrat în blocaj financiar. În cadrul companiei mai erau doar 1.200 de salariați. Au continuat disponibilizările, după care a venit o firmă americană, care a înființat o secție nouă, numită Purolite, care a salvat societatea pentru o vreme, în care oamenii aveau salarii mai bune.
Orașul plin de boli și miros insuportabil
Ulterior, au apărut bolile, iar mirosul din oraș a ajuns să fie insuportabil. Firmele au ajuns în faliment, iar oamenii au rămas fără loc de muncă. Astfel, locuitorii au părăsit orașul în număr mare, iar tinerii au plecat peste hotare.
Doar 10.142 de locuitori au fost numărați la recensământul din 1992. În urma ultimului recensământ, mai erau 7.310 locuitori, un număr mult mai mic decât în anii ’80.
Populația din zonă a scăzut, prin migrație, în ultimii zece ani, cu 17,71 persoane la mia de locuitori. Majoritatea acestora au fost atrași de traiul în afara țării sau au revenit la origini, după ce la începutul anilor 70 au fost mutați aproape cu forța aici pentru a lucra la marile fabrici comuniste, scrie bizbrasov.ro.