Evenimentul Zilei > Actualitate > Orașul ÎNGHEŢAT. Locul în care temperaturile ajung la MINUS 60 de grade | GALERIE FOTO
Orașul ÎNGHEŢAT. Locul în care temperaturile ajung la MINUS 60 de grade | GALERIE FOTO

Orașul ÎNGHEŢAT. Locul în care temperaturile ajung la MINUS 60 de grade | GALERIE FOTO

Cu o temperatura medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius, Oimiakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume.

Oimiakon este situat de-a lungul râului Indighirka în Republica Saha din Rusia. Numele satului înseamnă în limba Sakha, dialectul local, "apă care nu îngheață", datorită prezenței unui izvor fierbinte natural în apropiere.

Cu un climat subarctic extrem, satul rusesc Oimiakon deține recordul pentru cea mai scăzută temperatură din lume înregistrată pentru orice loc locuit permanent de pe Pământ, de -67.7 ° C în 6 februarie 1933. Totodată, aici s-a înregistrat și recordul pentru cea mai scăzută temperatură din emisfera nordică, fiind întrecut doar de Antarctica, acolo unde termometrele au arătat și -89.2 ° C.

În această perioadă a anului, la Oimiakon se înregistrează -10 grade Celsius pe timpul zilei și până la -30 de grade noaptea.

Solul este permanent înghețat, așa că este infertil pentru orice fel de plantă, iar oamenii mănâncă carne de ren, de cal și pește.

La ultimul recensământ, în 2010, aici locuiau 472 de persoane. Pentru a se încălzi, locuitorii încă ard cărbuni și lemne pentru încălzire.

FOTO: Amos Chapple

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: