Legislația din România prevede obligații clare pentru românii care dețin un câine. Toți cei care nu respectă aceste dispoziții riscă să primească amenzi uriașe. Actul normativ prevede chiar și pedepse cu închisoarea în anumite cazuri.
Dacă în România riști amenzi usturătoare pentru că ai scos câinele la plimbare în afara spațiilor special amenajate, iată că există alte legi cu mult mai absurde în alte țări. Consiliul local dintr-un oraș din SUA a dat o lege care amendează locatarii ale căror animale de companie fac gălăgie.
În orașul Aurora - din apropiere de Chicago - s-a dat o lege conform căreia animalele de companie nu pot produce zgomot excesiv. Legea a fost adoptată de Consiliul Local Aurora și vizează locuitorii care au patru animale definite drept: „câine, pisică, dihor, iepure, cobai, hamster sau alt animal domestic similar ținut în mod obișnuit ca animal de companie”, conform NBC 5.
Locatarii ale căror animale fac ,,zgomot excesiv” vor primi amenzi în valoare de 100 de dolari, conform legii. Legea se aplică pentru animalele care fac zgomot între orele 7:00 și 22:00, mai mult de 15 minute, iar plângerile trebuie să vină însoțite de o dovadă în format audio sau video.
Ce obligații au cei care dețin un câine în România
Cei care au un câine trebuie să știe că este interzisă plimbarea acestora pe spațiile verzi cum ar fi în parcuri (care nu sunt destinate lor), grădini, scuaruri, fâșii plantate sau păduri de agrement. Totodată, cei care au un animal de companie au obligația de a utiliza pungi pentru colectarea dejecțiilor.
Proprietarii și deținătorii de câini au, de asemenea, obligația de a menține igiena în spațiile publice, în spațiile adiacente acestora, în holurile și căile de acces ale spațiilor locative.
Potrivit Legii privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, persoanele fizice și persoanele juridice răspund contravențional, dacă își plimbă sau îmbăiază câinii sau alte animale în afara spațiilor amenajate.
De asemenea, cei care dețin un câine ce aparține rasei comune trebuie să își sterilizeze animalul. În plus, acesta trebuie microcipat. În cazul în care proprietarul nu se conformează, riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.