O statistică arată care sunt orașele în care se mută cei mai mulți români. Contrar așteptărilor, unele persoane preferă să evite Capitala, litoralul și zonele montane.
Datele statistice arată că un sfert dintre românii care migrează se stabilesc în București. Pe locul 2 nu este nici Cluj Napoca, nici Timișoara, ci Iași. Pe locurile 3 și 4 sunt orașele Vaslui și Galați. Abia apoi se află în lista preferințelor orașul Cluj Napoca. Urmează apoi Brașov, Timișoara, Constanța și Florești.
Profesorul Dumitru Sandu a declarat că mulți români care au muncit în străinătate provin din Vaslui și că aleg să se mute acolo. Și pandemia și perioada de după i-a determinat pe mulți să se întoarcă acasă și să renunțe la chiriile din orașele mari.
El a mai spus că este vorba despre „migrația circulară”. Acesta se referă la faptul că unii oameni care merg la muncă în străinătate, revin în țară, iar după o vreme, pleacă iar. Pe de altă parte, posibilitatea de a lucra remote din orice colț de lume i-a făcut pe români să se mute cât mai des, potrivit Adevărul.
Anual, între 400.000 și 500.000 de români își schimbă domiciliul prin migrație internă. Potrivit INS, numărul total al stabilirilor cu domiciliul se referă la persoanele care au sosit în localitate și au rămas acolo.
Un oraș din România, în top 12 cele mai ieftine din lume
O altă statistică a arătat că Bucureștiul este unul dintre cele mai ieftine orașe din lume. Prețurile din Capitala României sunt:
Chiria medie lunară pentru o locuință cu un dormitor în centrul orașului: 468,25 dolari. Costul mediu pentru a cumpăra o casă de 1.000 de metri pătrați în centrul orașului: 239,990 dolari. Costuri lunare pentru o singură persoană (fără a lua în calcul locuința): 638,80 dolari. Costuri lunare pentru o familie de patru persoane (fără a lua în considerare locuința): 2,237.40 dolari. Costul unui cappuccino: 2,83 dolari. Costul unei mese cu trei feluri de mâncare pentru două persoane: 47,92 dolari. Costul lunar al unui abonament la sala de sport: 45,65 dolari.