ORAȘUL care și-a OMORÂT cetățenii. TRAGEDIA UITATĂ a secolului trecut. Povestea MINEI-FANTOMĂ

În regimuri totalitare, precum cel din România înainte de 1989, multe povești au fost făcute cunoscute despre cetățeni care au murit sau au fost omorâți programatic de propriul stat. Uneori, însă, entitatea concepută pentru a ne apăra și ține în siguranță aduce mari catastrofe, chiar dacă într-un context bizar.

Acesta este cazul unui mic orășel din Australia, unde sute sau poate mii de rezidenți și-au pierdut viața, scrie BBC. Este vorba despre evenimente care au avut loc la mijlocul secolului trecut, în anii 1940-1950, când interesele economice au condus la o concentrare rurală mare în jurul minelor.

 

În acest caz, este vorba despre o mină de azbest, substanța arhifolosită în secolul XX, care s-a dovedit a fi responsabilă pentru forme foarte dure de cancer pulmonar sau alte boli grave asociate cu acest organ vital.

Wittenoom, orașul-minier din Australia de Vest, a înțeles pe piele rezidenților ce înseamnă efectele dezastruoase ale substanței chimice, după ce o mare parte din rezidenți au început să arate simptome de cancer. Între timp, sute de cetățeni au murit, înainte ca mina să se închidă, în anul 1966. În schimb, poluarea rămâne, iar orașul este aproape abandonat, dându-i aparența unui oraș fantomă.

Deși mineralul este foarte rezistent la temperaturi înalte, la acțiunea acizilor, fiind un izolator excelent, folosit în trecut pe scară largă în industria de construcții, în producerea izolatoarelor electrice și termice, în industria navală, în industria cauciucului.

Datorită descoperirii ulterioare a pericolului pe care-l prezintă pentru sănătatea omului, și anume a efectului cancerigen al fibrelor de azbest, folosirea lui a fost interzisă în unele țări și în întreaga UE, această măsură cauzând probleme financiare la îndepărtarea lui completă.