Opusurile se atrag? Care este, de fapt, adevărul

Cuplu/parteneri. Sursa foto: Dreamstime.com

De la comedii romantice la romane de dragoste, există un trop comun legat de iubire: opusurile se atrag.

Dar este într-adevăr adevărat? De fapt, în viața reală, lucrurile stau invers: o mulțime de cercetări din ultimele decenii arată că oamenii tind să formeze relații cu persoane care sunt mai asemănătoare cu ei înșiși. Persoanele cu trăsături comune au, de asemenea, mai multe șanse să dezvolte atracția pe termen lung necesară pentru relații durabile.

Opusurile se atrag?

„Când oamenii vorbesc despre faptul că opusurile se atrag, se referă la cazuri de genul: «Ah, cunosc un cuplu, s-au cuplat și nu au multe lucruri în comun». Dar, de obicei, acesta este doar o excepție de la regulă", a declarat Erica Slotter, psiholog la Universitatea Villanova din Pennsylvania. „Asemănarea rămâne un predictor puternic al atracției.”

De fapt, similaritatea joacă un rol-cheie în toate etapele formării relațiilor. Cercetătorii examinează preferințele declarate ale unei persoane, adică atributele pe care oamenii spun că le caută la o altă persoană.

„De cele mai multe ori, oamenii spun că vor persoane asemănătoare lor", a spus Slotter. Acest lucru este valabil pentru tot felul de atribute, cum ar fi statutul socioeconomic, religia, orientarea politică și hobby-urile.

Când analizezi datele despre persoanele aflate în relații de lungă durată, similaritatea pare să fie dominantă. Tanya Horwitz, cercetător la Universitatea din Colorado Boulder, a condus un studiu pe aceste tendințe, analizând literatura de specialitate și seturi de date demografice la scară largă. Rezultatele, publicate în revista Nature Human Behaviour în 2023, au arătat că până la 89% dintre trăsăturile partenerilor erau corelate pozitiv, ceea ce înseamnă că, de exemplu, dacă o persoană făcea multă mișcare, partenerul ei era probabil să facă la fel. Acest lucru era valabil pentru politică, obiceiuri legate de sănătate, consum de substanțe și altele. „Am analizat datele brute cu cele 133 de trăsături", a spus Horwitz. „A fost surprinzător cât de rar apare o tendință în care oamenii sunt mai puțin asemănători."

Așadar, înseamnă asta că ești destinat unei persoane care este copia ta? Nu chiar.

Dominanța socială și chimia relațiilor

O trăsătură care tinde să fie diferită între parteneri este modul în care aceștia preiau controlul în interacțiunile sociale, cunoscut și sub numele de dominanță socială. Dacă ambii parteneri sunt dominanți, „tind să se ciocnească", a spus Slotter. În contrast, două persoane supuse, care sunt mai puțin dominante, s-ar putea să nu abordeze niciodată problemele într-o relație. Persoanele cu dominanță socială opusă tind să fie mai fericite decât cele cu scoruri similare, a adăugat Slotter.

Două persoane care diferă „pe hârtie” pot fi, de asemenea, atrase una de cealaltă din alt motiv: chimia. De exemplu, studiile de speed-dating au arătat că ceea ce spunem că ne dorim într-un partener nu se potrivește întotdeauna cu cine suntem atrași fizic sau emoțional. Cum funcționează acest lucru rămâne încă un mister. Slotter a spus că acest lucru se datorează parțial faptului că, atunci când vorbim cu cineva față în față, căutăm totuși asemănare, dar într-un mod mai holistic. Ea a adăugat că o similaritate holistică crescută este legată de o chimie romantică mai bună.

Chiar dacă încep destul de diferiți, partenerii pot deveni mai asemănători în timp — un fenomen numit convergență, a spus Horwitz. Petrecerea timpului împreună poate schimba lucruri precum obiceiurile și stilul de viață. Acest lucru poate, de asemenea, să crească atracția pe măsură ce relația evoluează, a adăugat Horwitz.

În cele din urmă, percepția pe care o avem despre noi înșine și despre partenerul nostru poate afecta atracția de lungă durată.

„Este vorba despre acea judecată subiectivă pe care o faci", a spus Slotter. „Dacă simți că această persoană este asemănătoare cu tine, mergi înainte. Pentru că ... se pare că asta contează cel mai mult", relatează Live Science.