Opt tone de patrimoniu cultural românesc au ajuns în China

“Comorile României” este o expoziție fabuloasă, care prezintă chinezilor istoria a 30.000 de ani din spațiul actual (și numai) al României. La realizarea ei au participat 31 de muzee din țară.

Opt tone de patrimoniu românesc a ajuns în China și va putea fi admirat de chinezi începând cu 28 ianuarie, la Muzeul Național de Istorie a Chinei, la Beijing. Este cea mai importantă expoziție organizată vreodată de Muzeul Național de Istorie a României. Expoziția reunește piese reprezentative de arheologie preistorică, clasică și medievală, precum și de artă medievală românească.

Pregătirea acestei expoziții a durat doi ani. S-au cheltuit aproape patru milioane de lei. “Această expoziție este o operă colectivă”, a spus astăzi, într-o conferință de presă dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu directorul general al MNIR,  în care, de data aceasta, din fericire, toată lumea s-a implicat cu tot sufletul. La conferință a participat și minsitrul Culturii Vlad Alexandrescu, care a vorbit despre valoarea excepțională a muncii celor care s-au implicat în organizarea expoziției și despre faptul că evenimentul va arăta fața europeană a României.  

La Beijing, vor putea fi admirate creații excepționale ale marilor civilizații neolitice, din epoca bronzului și fierului, geto-dacice și romane, care au premers apariția românilor pe scena istoriei, precum și ale culturii medievale și pre-moderne românești, multe dintre ele unice nu numai în România, dar și în Europa sau în lume, constituind adevărate comori ale creației umane universale.  Printre obiectele expusese numărăr ceramică pictată de Cucuteni, de Gumelnița, “Gânditorul” și „Femeie șezând”  cultura Hamangia,  multe tezaure, printre care și celebrul „Cloșca cu puii de aur”, arme de paradă din bronz, brățările dacice, un scut dacic regal de paradă, unic în lume, de la Piatra Roșie, țesături, icoane, bijuterii, sticlărie și multe, multe altele. Iată și câteva elemente de culoare: obiectele ar fi trebuit transportate cu avioane militare, dar au ajuns să fie duse în China cu un avion de linie (special rezervat, însă, pentru acest transport), împachetarea obiectelor durează două săptămâni.  

Expoziția este deschisă la Beijing până la finalul lunii martie 2016, urmând a fi itinerată ulterior și la Muzeul Provinciei Sichuan din Chengdu.