Evenimentul Zilei > Social > Opt dintr-o lovitura

Opt dintr-o lovitura

Lotul de dosare de coruptie ale fostilor si actualilor ministri a fost avizat de Basescu.

La o zi dupa instalarea unui interimar la justitie, presedintele Traian Basescu a dat ieri drumul lotului celor opt dosare de coruptie ale unor fosti si actuali ministri, blocate timp de mai multe luni la Palatul Cotroceni.

Cei care vor ajunge in fata procurorilor, ca urmare a cererii pentru declansarea procedurilor de incepere a urmaririi penale adresate de Basescu interimarului Teodor Melescanu, sunt Paul Pacuraru, Tudor Chiuariu si Decebal Traian Remes – PNL, Adrian Nastase si Miron Mitrea – PSD, Victor Babiuc – ex-PD, Zsolt Nagy – UDMR si Codrut Seres – PC.

Dintre ei, Paul Pacuraru, ca actual ministru al muncii, risca si suspendarea din functie, la care Basescu a recurs pana acum atat in cazul fostului ministru liberal al apararii Teodor Atanasiu cat si in cel al UDMR-istului Zsolt Nagy, fost titular al portofoliului comunicatiilor.

Seres: „Gest electoral, in an electoral”

Dosarele celor opt, trimise de DNA si de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pe banda rulanta, intr-un interval de mai putin de 30 de zile (intre 11 septembrie si 8 octombrie 2007), au zacut patru luni la Cotroceni.

Avizul lui Basescu a depins pana de curand de raportul unei comisii speciale de analiza a dosarelor, a carei structura a fost schimbata prin ordonanta de urgenta, la o zi dupa esecul PSD de a rasturna guvernul prin motiune de cenzura.

Conflictul dintre guvern si presedintie pe aceasta tema a ajuns in final la Curtea Constitutionala, care i-a dat sefului statului mana libera in a aviza urmarirea penala a fostilor si actualilor ministri, fara a consulta vreo comisie.

Cu toate ca hotararea a intrat in vigoare pe 12 decembrie, Basescu nu a putut sa o puna in practica pana ieri. Motivul: lipsa unui ministru sau a unui interimar la Justitie, caruia sa ii adreseze cererea, asa cum prevede legea. El a avertizat insa, in nenumarate iesiri publice, ca va trimite fara exceptie in fata procurorilor ministrii asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie.

Avizul lui Basescu a fost catalogat de Seres drept „un gest electoral, intr-un an electoral”. De aceeasi parere, Pacuraru s-a declarat totodata „bucuros” ca in felul acesta s-ar putea dovedi ca dosarul sau este o „simpla facatura”.


Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News