Opt adevăruri care îţi salvează viaţa

Anul trecut, Anahad O'Connor, realizatoarea rubricii "Chiar aşa?" din Times Science, a publicat articolul "Să nu faci niciodată duş în timp ce fulgeră: Fapte surprinzătoare şi mituri distruse despre sănătatea noastră şi despre lumea în care trăim".

Cu puţin timp în urmă, Nancy Sneyderman , chirurg oncolog la Universitatea din Pennsylvania şi redactor medical la NBC News, a publicat cartea „Miturile medicale te pot ucide-101 adevăruri care îţi salvează, prelungesc şi îmbunătăţesc viaţa”. Următoarele mituri dărâmate datorează câte ceva ambelor autoare. Deci, cât de bine sunteţi informaţi?

BEA OPT PAHARE CU APĂ ZILNIC Întotdeauna s-a crezut că opt pahare cu apă plată sau orice băutură fără cofeină băute zilnic sunt importante pentru hidratatrea organismului şi prevenirea constipaţiei.

Se pare că în spatele acestui mit se află producătorii de hârtie igienică, deoarece niciun profesionist nu a găsit o explicaţie care să susţină afirmaţia.

Institutul de Medicină a dezvăluit faptul că poţi veni în întâmpinarea nevoii de lichide a organismului în alte moduri, inclusiv consumând cafea (cu sau fără cofeină), ceai, dar şi fructe şi legume cu un conţinut bogat de apă.

În cazul persoanelor active, mai ales în perioadele toride, este de mai mare ajutor dacă se bea câte puţină apă rece. Senzaţia de sete, precum şi culoarea urinei (care, în mod normal, ar trebui să fie incoloră) sunt semne ale deshidratării organismului.

ERUPŢIILE PROVOCATE DE IEDERĂ SUNT CONTAGIOASE Iritaţia provocată de iedera otrăvitoare nu se transmite de la o persoană la alta, nici măcar de la o zonă a corpului la alta, decât dacă seva acesteia rămâne pe mâini sau pe haine.

Iritaţia, o dermatită de contact, se răspândeşte deoarece se dezvoltă secvenţial, depinzând de când şi cum a avut loc expunerea. Scărpinatul nu răspândeşte iritaţia, dar o poate agrava, cauzând chiar infecţia.

În plus, loţiunile anti-iritante şi cremele nu ajută deloc, iar produsele care au în compoziţie antihistaminice, cum ar fi Benadryl, pot complica situaţia prin cauzarea unor reacţii alergice.

Erupţiile se tratează cel mai bine folosind steroizi, mai ales produse pe bază de hidrocortizon, iar în cazurile severe se recomandă administrarea orală de Prednison.

FOLOSEŞTE BEŢIŞOARELE PENTRU URECHI CU BUMBAC Mai degrabă pentru ombilic decât pentru urechi.

Primul pericol este acela că timpanul poate fi perforat, fiind astfel necesară o intervenţie chirurgicală. În plus, dopul de cerumen format poate fi împins adânc în ureche, cauzând chiar surzenia.

Dacă acumularea de cerumen este o problemă, încercaţi cu tabletele special create pentru dizolvarea acestuia, sau mergeţi la medic periodic pentru o curăţare profesională.

NU ÎNOTA DUPĂ CE AI MÂNCAT Am fost întotdeauna avertizaţi să nu înotăm cel puţin o oră după ce am luat masa. Sfatul este bun în cazul în care am fi avut de gând să facem întrecere, să înotăm pe distanţe lungi sau împotriva curenţilor.

De luat în considerare este posibilitatea în care cineva doreşte să înoate după ce a consumat alcool. Atunci, pericolul este reprezentat de tendinţa de a se avânta în larg sau de a face lucruri riscante determinate de aburii alcoolului.

BĂRBIERITUL FACE PĂRUL SĂ CREASCĂ MAI REPEDE ŞI MAI VIGUROS

Ideea persistă şi acum, deşi s-a dovedit încă de acum 80 de ani că este total neadevărată.

Părul bărbierit este deja mort, iar bărbieritul nu are nici un efect asupra creşterii firului de păr.

Creşterea acestuia este determinată de foliculii aflaţi sub piele, iar faptul că firul creşte mai negru şi mai viguros se datorează puţinei expuneri la soare.

CLISMA TE AJUTĂ SĂ ELIMINI TOXINELE DIN ORGANISM

Procedeul nu are valoare din punct de vedere medical, mai ales că îţi poate provoca leziuni ale rectului sau ale intestinelor. Intestinele nu sunt „murdare”, decât în cazul în care persoana suferă de anumite boli digestive sau dacă s-a intoxicat cu medicamente, iar natura „are grijă” ca ele să fie atât de curate pe cât este necesar.

Cea mai buna metodă de „curăţare” naturală a intestinelor este să bei apă.

SĂ TE TRATEZI NATURAL ESTE MAI BINE DECÂT SĂ IEI MEDICAMENTE

Să nu uităm că şi natura produce substanţe care pot fi foarte dăunătoare organismului, printre acestea numărându-se arsenicul sau toxina botulinică. În acelaşi timp, cercetătorii în domeniul medicinei au inventat numeroase medicamente care pot controla sau vindeca o varietate de boli.

Multe dintre medicamentele importante au în compunere substanţe naturale şi, pe lângă faptul că au efect curativ, au şi multe efecte adverse.

IA ANALGEZICE NUMAI ÎN CAZUL ÎN CARE DUREREA ESTE PREA PUTERNICĂ

Deşi unii văd văd în medicamente soluţia oricărei probleme, sunt persoane care refuză să ia pastile, indiferent care ar fi riscul la care se supun.

Analgezicele au un efect mai mare dacă sunt luate la primele semne ale durerii. Dacă aştepţi prea mult, ele nu îşi mai fac efectul.

În plus, Nancy Sneyderman ne sfătuieşte să le luăm preventiv, înainte de a începe o activitate care presupune un efort fizic susţinut şi care ne-ar putea provoca dureri ulterioare.

EXCLUSIV ONLINE Sursa: NBC