Oprirea apei calde în Constanța a fost amânată

CET Constanţa a mai păsuit puţin RADET-ul şi nu a mai tăiat, ieri, apa caldă aşa cum dăduse ultimatum.

 Deși primarul Constanței, Decebal Făgădău, susține că datoria de aproape 44 milioane de euro pretinsă de CET de la RADET nu aparține Regiei, guvernele anterioare fiind de vină pentru întârzierea plăţii suvenţiilor la căldură, a acceptat să se vadă la masa tratativelor cu conducerea CET, într-o şedinţă convocată de prefectul Adrian Nicolaescu.

Gigacaloria costă 412 lei

S-a convenit ca apa caldă către populaţie să nu mai fie oprită, deocamdată, însă RADET să cesioneze către CET suma de 35 milioane de lei, valoarea totală a datoriilor asociaţiilor de proprietari pentru consumul curent de apă caldă, în aşa fel încât Electrocentrale SA Constanţa să încaseze direct banii de la populaţie. Mai pe româneşte, deşi peste 90% dintre abonaţii RADET îşi plătesc la timp energia termică, tot ei sunt rugaţi acum de primărie şi de regie să mai facă un efort şi să plătească până la ultimul leu. Deşi la Constanţa, gigacaloria costă 412 lei.

Dau vina pe Mazăre

Directorul RADET Constanţa, Liviu Popa, speră ca guvernul să decidă „o compensare a penalităţilor induse de neplata la timp a subvenţiilor populaţiei”. Sau să se anuleze datoria istorică. Primarul Decebal Făgădău susţine că litigiile se vor lămuri în instanţă, făcând referire la refuzul lui Radu Mazăre din 2014 de a prelua CET-ul Constanţa de la ELCEN Bucureşti cu datoria de 40 milioane de euro, cu tot. „Știți bine că întotdeauna am sancționat faptul că altor orașe li se alocau sume mai mult decât generoase pentru subvenție, iar Constanței nu i s-a alocat nimic. Astăzi noi plătim factura penalităţilor pentru acele plăţi neefectuate”, a spus, pentru EVZ, Decebal Făgădău.