Opoziția siriană propune un viitor fără Assad

Opoziția siriană propune un viitor fără Assad

În Siria, situația este tot dramatică, iar zilele trecute a avut loc un nou atac cu bombe cu clor într-un cartier controlat de opoziție din Alep

Apărarea Civilă siriană, o organizaţie a echipelor de salvare, a anunțat că elicoptere ale guvernului au aruncat bombe baril, care conțineau clor, în cartierul al-Sukari, în estul orașului Alep, 80 de persoane fiind spitalizate.

Guvernul sirian a negat acuzaţiile privind folosirea de arme chimice în războiului ce distruge ţara de cinci ani. Organizaţia a postat pe internet o înregistrare video în care apar copii care erau spălați și purtau măști cu oxigen.

O anchetă a ONU a dezvăluit că forţele guvernului sirian sunt responsabile de două atacuri cu gaz toxic, în 2014 și 2015. Apărarea Civilă a mai acuzat guvernul de un alt atac cu clor, în luna august 2016.

Planul opoziției siriene

Grupările politice și facțiunile înarmate ale opoziției au prezentat, ieri, un plan pentru o tranziție politică și armistițiu.

Înalta Comisie pentru Negocieri a propus: șase luni de negocieri cu președintele Bashar al-Assad, împreună cu o încetare completă a focului. Assad ar urma să predea puterea unui guvern de uniune națională, care ar conduce Siria timp de 18 luni, apoi vor fi organizate alegeri generale.

Ministrul sirian adjunct de Externe, Faisal Mekdad, a declarat că Assad nu va pleca de la putere. „Cererea ca președintele ales al țării să fie înlăturat este nebunească și incredibilă”, a spus el. Assad a refuzat în mod constant să predea puterea, de la începutul conflictului care a făcut până acum 250.000 de victime.

Războiul, tot mai complicat

Puterile regionale și mondiale au intervenit în Siria, cu interese diferite. Zeci de grupări rebele acționează, fiecare cu propria agendă. Este un război mondial, la scară mai mică, iar diplomația nu pare să aibă nicio șansă de câștig. În 2013, când un atac chimic asupra zonelor controlate de rebeli, în Alep, părea să-i provoace pe americani, regimul de la Damasc era slăbit. Dar loviturile aeriene nu au venit și de atunci Assad și-a întărit poziția. Rusia a intervenit direct, așa că Assad nu poate câștiga războiul, dar nici nu-l va pierde.

SOS copiii!

Conform UNICEF, 50 de milioane de copii au fost dezrădăcinați din cauza războiului și a sărăciei. Circa 28 de milioane de copii au fost dislocați din cauza războiului și tot atâția au plecat în căutarea unei vieți mai bune. Raportul spune că numărul refugiaților minori s-a dublat în ultimii 10 ani (de la 4 la 8,2 milioane); 1 din 200 de refugiați din lume este copil; sunt de două ori mai mulți copii refugiați în 2015 decât în 2005; 70% dintre copiii care caută azil în Europa sunt din Siria, Afganistan și Irak.