Opoziția iese din nou în stradă la Moscova, în frunte cu omul care ar putea să-l înlăture pe Vladimir Putin de la Kremlin

Opoziția iese din nou în stradă la Moscova, în frunte cu omul care ar putea să-l înlăture pe Vladimir Putin de la Kremlin

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, care va candida contra lui Vladimir Putin la prezidențialele de anul viitor, a anunțat organizarea unor manifestații ample de protest în centrul Moscovei și în regiuni. Oficial, susținătorii lui Navalnîi vor manifesta împotriva corpuției. Ultimele proteste organizate de opozantul rus s-au soldat cu sute de arestări.

Zilele acestea,  Aleksei Navalnîi  a fost la Tver, oraş situat la 160 km de Moscova, pe Volga, unde a fost întâmpinat de sute de persoane. "Putem câştiga alegerile", a lansat el, adresându-se mulţimii. "Putem câştiga pentru că majoritatea este cu noi", s-a declarat convins el.

La 41 de ani, opozantul îi atacă pe "greii" politicii ruse în înregistrările sale video anticorupţie vizionate de milioane de internauţi şi a scos în stradă o nouă generaţie de protestatari.

În timp ce Vladimir Putin refuză pentru moment să-şi oficializeze candidatura la prezidenţialele din martie viitor, Aleksei Navalîi îşi multiplică deplasările în provincie pentru a deschide birouri de campanie. Obiectivul său: strângerea a circa 300.000 de semnături necesare pentru a se prezenta în pofida numeroaselor obstacole.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce el se adresează susţinătorilor săi, ochiul drept îi este încă închis pe jumătate în urma unei agresiuni cu un colorant verde, folosit în Rusia pe post de dezinfectant. În urma atacului cu dezinfectant (zelionka), el a urmat un tratament în Spania.

În prezent, el este încadrat de doi tipi masivi care par să-i asigure securitatea.

Navalnîi asigură că spune "lucruri banale", dar "fără teamă să le spună cu voce tare": "Zeci de milioane dintre concetăţeni trăiesc în sărăcie, în timp ce statul dispune de o bogăţie colosală", denunţă el.

De când s-a făcut cunoscut prin discursurile sale înflăcărate în cursul manifestaţiilor care însoţeau revenirea la Kremlin a lui Vladimir Putin în 2012, Aleksei Navalnîi s-a impus ca prim opozant al acestuia.

Evocat la televiziunea publică numai într-o lumină negativă, el se serveşte de YouTube, Twitter şi Instagram pentru a se adresa alegătorilor. El îşi multiplică de asemenea apariţiile publice, un exerciţiu în care acest avocat de formaţie excelează.

El a fost ţinta a numeroase agresiuni, dar a şi numeroase urmăriri judiciare, între care una l-a adus la închisoare pe fratele său, vizând - potrivit susţinătorilor săi - să-i potolească ambiţiile.

Navalnîi a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare în acest an pentru deturnare de fonduri, ceea ce l-ar putea împiedica în mod legal să candideze.

"Nu putem decât să-i forţăm să-mi înregistreze candidatura", insistă el în faţa publicului său. "Este evident că Putin nu vrea să ajungă la o dezbatere cu mine".

Campania sa începe totuşi să creeze probleme autorităţilor. În martie, una dintre înregistrările sale video, în care îl acuza pe premierul Dmitri Medvedev de corupţie, a scos în stradă mii de persoane în plin centrul Moscovei şi în zeci de oraşe.

O astfel de mobilizare, marcată prin 1.000 de arestări în Capitală, nu mai fusese văzută de mulţi ani şi opozantul speră să repete acest succes luni, 12 iunie, cu noi demonstraţii în mai multe oraşe şi în centrul Moscovei.

Ultimele manifestaţii au fost marcate de prezenţa a numeroşi tineri, uneori încă adolescenţi care nu l-au cunoscut decât pe Vladimir Putin la putere.

"Vreau să trăiesc într-o ţară liberă, vreau o presă liberă şi libertate de exprimare", explică Ilia, student la jurnalism în vârstă de 20 de ani, venit să-l susţină pe opozant la Tver.

La sediul de campanie din Moscova, Serghei, un student de 20 ani, se întreabă cum găseşte Aleksei Navalnîi forţa de a continua: "El îşi păstrează buna dispoziţie în timp ce fratele său este în închisoare şi în timp ce la el acasă se fac mereu percheziţii..."

Proprietarii imobilului în care se află sediul de campanie al lui Navalnîi încearcă să se debaraseze de acest locatar incomod, mergând până la schimbarea broaştelor de la uşi şi întreruperea curentului electric.

Directorul său de campanie la Moscova, Nikolai Liaskin, acuză autorităţile şi anunţă: "Nu vom pleca!"

Opozantul nu este la prima sa campanie şi a creat surpriză în 2013, clasându-se al doilea la alegerile municipale din Moscova.

Opiniile sale au creat uneori o anumită indispoziţie printre liberali. În trecut, el a participat la manifestaţii susţinute de asemenea de neonazişti şi a luat poziţie în favoarea restricţiilor importante la imigraţia din fostele republici sovietice din Asia Centrală, cu populaţie majoritar musulmană.

"Când ne-am întâlnit, era un naţionalist rus moderat", afirmă activista Olga Romanova, comparându-l cu franţuzoaica Marine Le Pen. Dar, potrivit ei, el s-a "schimbat destul de serios" şi a devenit un "conservator moderat".