Dacă nu se va lua o decizie favorabilă demarării procedurilor de convocare a anticipatelor, PNL nu va refuza, în cazul în care i se solicită, răspunderea de a forma o majoritate parlamentară care să sprijine un guvern fără PSD.

USR îi va transmite lui Iohannis că „va susţine orice variantă prin care PSD ajunge în opoziţie”, a spus, ieri, liderul partidului Dan Barna. Alegerile anticipate în România nu pot fi organizate, potrivit Constituţiei, decât în cazul în care două propuneri de Guvern sunt respinse de către Parlament în termen de 60 de zile una de cealaltă, iar preşedintele României solicită celor două Camere dizolvarea Parlamentului.

„Jucați, domnule președinte”

PMP va avea propria propunere de premier pe care i-o va prezenta șefului statului. Deși partidul nu a dat un nume publicității, după ce PSD și-a demis propriul premier, Sorin Grindeanu, prin moțiune de cenzură, PMP l-a nominalizat pentru această funcție pe europarlamentarul Siegfried Mureșan. În schimb, liderul partidului, Traian Băsescu, l-a îndemnat pe Iohannis să fie un președinte jucător în fața PSD. „Viorica Dăncilă, o altă perlă teleormăneană marca Daddy, este propunerea PSD pentru funcţia de premier. (…) Eu cred că Iohannis are toată îndreptăţirea şi, de ce nu, şi obligaţia politică, să încerce şi o nominalizare de Prim Ministru din opoziţie, după ce alianţa PSD – ALDE s-a dovedit inaptă pentru guvernare. Deci, jucaţi vă rog Domnule Preşedinte”, a scris Băsescu, pe Facebook.

Liderul grupului deputa ților UDMR, Korodi Attila, a spus, pentru EVZ, că UDMR nu va merge la guvernare și că, în prezent ceea ce se întâmplă acum este „o criză a PSD”. „PSDALDE au majoritatea, deci ei să propună numele de premier. Noi nu facem parte din coaliția de guvernare și nici n-am putea singuri să facem. Domnul Iohannis are dreptul, ca președinte, să accepte sau să facă o propunere proprie”, a declarat deputatul UDMR.

Programul consultărilor este: ora 12:00 PSD și ALDE; ora 13:00 – PNL; ora 14:00 – USR; ora 14:30 –PMP; ora 15:00 –UDMR; ora 15:30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.