PNL şi PSD contestă la CCR reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului

PNL şi PSD contestă la CCR reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului

Deputaţii PSD şi PNL au contestat astăzi la Curtea Constituţională ordonanţa privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului.

În contestaţie criticăm acele prevederi care sunt în contradicţie cu asigurarea dreptului la un trai decent, la alocaţie sau la creşterea natalităţii", a precizat Mircea Duşa, liderul deputaţilor PSD. Liberalii şi social-democraţii subliniază că prin această ordonanţă statul restrânge în mod drastic drepturile beneficiarilor (unul dintre părinţi) la concediul pentru creşterea copilului - reducând durata acestuia - dar şi la indemnizaţia pentru creşterea copilului - prin reducerea cuantumului. PSD şi PNL arată că în contextul realităţilor economice şi sociale reducerea indemnizaţiei lunare şi a duratei concediului pentru creşterea copiilor plasează persoanele care au calitatea de beneficiari într-o situaţie defavorabilă. "Alocarea unor fonduri insuficiente pentru plata indemnizaţiei lunare pentru creşterea copiilor, necorelarea acestora cu creşterea inflaţiei nu sunt de natură să protejeze puterea de cumpărare a beneficiarilor şi să asigure îmbunătăţirea nivelului de trai al acestora, precum şi reducerea marginalizării sociale a acestei categorii de populaţie", se precizează în contestaţia, citată de Agerpres. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi Ordonanţa de Guvern privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, cu 178 de voturi pentru, 106 împotrivă şi o abţinere.

Potrivit ordonanţei, părinţii trebuie să aleagă să stea cu copilul acasă până la un an şi în acest caz primesc o indemnizaţie în cuantum de până la 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi care nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 3.400 lei. Pentru cei care optează să stea acasă cu copiii până la vârsta de doi ani, cuantumul indemnizaţiei este între 600 şi 1.200 de lei. Ordonanţa Guvernului mai prevede şi acordarea unui stimulent de inserţie în cuantum de 500 de lei părinţilor care se întorc la activitatea profesională până la împlinirea vârstei de un an de către copil. Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este decizională.

Ne puteți urmări și pe Google News