Evenimentul Zilei > International > OPOZIȚIA a câștigat alegerile din DANEMARCA. Premierul Helle Thorning-Schmidt și-a prezentat demisia
OPOZIȚIA a câștigat alegerile din DANEMARCA. Premierul Helle Thorning-Schmidt și-a prezentat demisia

OPOZIȚIA a câștigat alegerile din DANEMARCA. Premierul Helle Thorning-Schmidt și-a prezentat demisia

Premierul danez Helle Thorning-Schmidt şi-a prezentat, azi, demisia şi a informat-o pe Regina Margrethe a Danemarcei în legătură cu rezultatele alegerilor parlamentare organizate joi şi soldate cu înfrângerea coaliţiei de centru-stânga, transmite DPA.

Thorning-Schmidt va continua să gestioneze problemele curente ale executivului până la desemnarea unui nou premier, a anunţat Palatul Regal danez într-un comunicat citat de agenţia de presă Ritzau.

În scrutinul de joi, coaliţia de centru-stânga a obţinut 85 de mandate parlamentare (47,7% din voturi), în timp ce blocul politic de centru-dreapta are 90 de mandate (52,3% din voturi) din totalul de 179.

Patru mandate parlamentare sunt alocate pentru teritoriile autonome Groenlanda şi Insulele Feroe.

Dacă se iau în considerare partidele individual, cele mai multe voturi au fost acontate de Partidul Social-Democrat (26,3% din voturi, 47 de mandate parlamentare), care este urmat de Partidul Popular Danez (21,1% din voturi, 38 de mandate), partidul liberal Venstre, condus de Lars Lokke Rasmussen (19,5% din voturi, 34 de mandate), Alianţa Roşu-Verde (14 mandate) şi Alianţa Liberală (13 mandate), potrivit Xinhua.

Blocul de centru-dreapta a decis deja înaintea scrutinului că Lars Lokke Rasmussen va conduce viitorul guvern în cazul câştigării alegerilor parlamentare.

Guvernele daneze sunt în mod tradiţional unele de coaliţie, principalele partide (liberalii şi social-democraţii) fiind de obicei sprijinite de încă una sau două formaţiuni parlamentare mai mici. Începând din anul 1909, niciun partid nu a dispus de o majoritate clară în parlamentul de la Copenhaga.