Evenimentul Zilei > Justitie > „Operele”lui Becali l-au adus pe Mitropolitul Ardealului la DNA
„Operele”lui Becali l-au adus pe Mitropolitul Ardealului la DNA

„Operele”lui Becali l-au adus pe Mitropolitul Ardealului la DNA

ÎPS Laurenţiu Streza a fost citat la DNA, ieri, pentru a da explicaţii în faţa procurorilor în dosarul cărţilor scrise în penitenciare, după ce a avizat o lucrare a lui Becali

Mitropolitul Ardealului a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliştii pe tema chemării sale în faţa procurorilor DNA în dosarul cărţilor scrise de deţinuţi în penitenciare. La ieşirea din sediul DNA, ÎPS Laurenţiu Streza a spus scurt: „Tot ce a fost de declarat, s-a declarat. Vă mulţumesc foarte mult! Dumnezeu să vă ajute!”.

Laurenţiu Streza a coordonat o carte scrisă în detenţie de Gigi Becali cu titlul „Iubirea Milostivă şi Mântuitoare”, apărută la editura „Seculum”.

Avocatul mitropolitului, Daniel Ionaşcu, a explicat că Laurenţiu Streza nu a coordonat sau avizat cartea lui Becali, ci doar a binecuvântat-o, la cererea unui călugăr de la Muntele Athos. „Preasfinţia sa nu a avizat cartea, ci a binecuvântat- o. (…) Nu există carte care apare în biserică să nu aibă binecuvântarea unui vicar, că este mitropolit, că este episcop. Un părinte de la Muntele Athos a mers la Preasfinţitul şi i-a cerut să îi dea o binecuvântare domnului Becali, în aşa fel încât acesta să scrie în viitor o carte. Nu s-a pus problema vreunui capital de nicio natură, nici juridică şi nici materială. Nu s-a pus problema ca aceasta să fie o contravaloare”, a spus Daniel Ionaşcu.


Titlul – atât îi aparţine lui Gigi Becali din cartea „Iubirea Milostivă şi Mântuitoare”, lucrarea fiind scrisă de călugări


Cât a scris Becali

Avocatul a dezvăluit şi cât a muncit Gigi Becali la respectiva lucrare, în condiţiile în care cartea a fost scrisă de călugări, nicidecum de omul de afaceri. Singurul „aport” al lui Gigi Becali a fost titlul. „ D o m – nul George Becali nu este cel care a cerut, ci au cerut călugării de la Muntele Athos care au scris lucrarea. Această lucrare este un co-autorat. Titlul este al autorului, însă corectura, grafica, textul şi tot ce este acolo a aparţinut de la Muntele Athos. Un călugăr de la Athos este cel care îi cere Preasfinţitului această binecuvântare, nu domnul Becali”, a declarat avocatul.

Pe 12 ianuarie, procurorii DNA au deschis un dosar în legătură cu lucrările scrise de deţinuţi. Fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat.

Scriitor prolific după gratii

Gigi Becali (foto) a scris cinci cărţi în perioada în care s-a aflat încarcerat la Poarta Albă: „Muntele Athos, patria ortodoxiei”, „Steaua şi Becali”, „Becali şi politica. Începuturile”, „Iubirea Milostivă şi Mântuitoare”, „Becali, Parlamentul Europei şi Parlamentul României”. Omul de afaceri a fost audiat în data de 8 iunie, la sediul DNA, în dosarul deschis de procurori în luna ianuarie privind cărţile scrise de deţinuţi, lucrări pe baza cărora unele persoane condamnate au obţinut zile de libertate. „Nu mă vizează pe mine, vizează comisia de penitenciar şi dacă am fost favorizat. Martor am venit, mator plec”, declara Becali.


FOTO: Gigi Becali  

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: