OPERAŢIUNEA CETĂŢENIA. Cum sunt păcăliţi cetăţenii moldoveni cu paşapoarte româneşti

OPERAŢIUNEA CETĂŢENIA. Cum sunt păcăliţi cetăţenii moldoveni cu paşapoarte româneşti

Parchetul General şi poliţiştii DGA au destructurat, în colaborare cu autorităţile moldovene, o reţea care se ocupa cu obţinerea ilegală de vize şi paşapoarte româneşti. Au fost “săltaţi" şi înalţi funcţionari români. Cetăţenii moldoveni sunt păcăliţi, însă, de ani de zile, cu vize şi paşapoarte de România. Mulţi dintre ei dau banii degeaba, nemaiprimind niciodată paşapoartele mult visate, care să le asigure accesul în Uniunea Europeană. Ba chiar, unii s-au mai trezit şi cu off-shore-uri înfiinţate pe numele lor, care rulează sute de milioane de euro, în condiţiile în care ei nu au după ce bea apă.

Este şi cazul lui Boris Devdier, acum în vârstă de 20 de ani. Tânărul a povestit reporterilor EVZ şi OCCRP cum a ajuns să fie, în acte, milionar în euro, dar, în realitate, să vândă oale, împreună cu mama sa, bolnavă de cancer, într-un orăşel din Republica Moldova. “El m-a pus să semnez mai multe acte, despre care mi-a spus că sunt pentru ambasadă"

“Anul trecut (2010 – n.r.), prin aprilie, mă dusesem la ambasada României. Nu rezolvasem mare lucru, iar seara m-am dus să beau ceva în Faraon, un club cunoscut în Chişinău. Stăteam la bar pentru că eram singur şi destul de supărat. La moment dat, un tip a intrat în vorbă cu mine. S-a recomandat Mario. Dintr-una într-alta mi-a spus că mă poate ajuta să obţin cetăţenia română. La început nu prea l-am luat în serios, dar părea că ştie despre ce vorbeşte. Zicea că i-a mai ajutat pe mulţi, vorbea despre relaţiile sale, mi-a promis că îmi rezolvă problema în trei săptămâni şi că totul mă va costa 600 de euro: 300 în avans, iar restul după ce îmi dă toate documentele. Mi-a convenit. Am făcut schimb de numere de telefon, apoi m-am întors acasă să fac rost de bani pentru avans. Două zile mai târziu, l-am sunat pe Mario şi am fixat o nouă întâlnire în Chişinău. Mi-a spus să iau un autobuz până în Piaţa Alba Iulia, la capătul traseului. De acolo n-am mai avut mult de mers. Ne-am întâlnit în faţa unui bloc si am vorbit pe o bancă. I-am dat 300 euro şi o copie de pe paşaportul meu. El m-a pus să semnez mai multe acte, despre care mi-a spus că sunt pentru ambasadă. Apoi, m-a asigurat că mă va suna în 6 zile. N-a facut-o niciodată. După vreo zece zile l-am sunat eu. Avea mobilul închis. A doua zi la fel. N-a răspuns nici în a treia, nici în a patra. Atunci, pe bancă, a fost ultima oara când l-am văzut. Era un tip brunet, la vreo 30 de ani. Mi-am dat seama că e înşelătorie şi am zis ca e vina mea şi gata", a povestit Boris Devdier. Cu o pagubă de 300 de euro şi fără cetăţenie, lui Boris Devdier nu i-a mai rămas altceva decât să rămână în Moldova şi s-o ajute pe mama lui bolnavă să vândă oale în piaţă. Numele lui, însă, a trecut virtual graniţa de vest, în România, unde e folosit ca umbrelă pentru crima organizată, scrie OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project). Afaceri care duc la Sorin Ovidiu Vîntu

Copiile de pe actele lui Boris Devdier, dar şi actele despre care el a crezut că “sunt pentru ambasadă" au fost folosite pentru înfiinţarea mai multor companii de tip off-shore, înregistrate în Delaware USA. Formal, Boris Devdier reprezintă în România patru companii offshore înregistrate în Newark, Delaware, de reţeaua Taylor prin agentul său local care onorează comenzile din Europa de Est (Delaware Intercorp, Inc). Două dintre aceste căsuţe poştale, Artemro Trading Limited şi Kidzone Solutions Ltd., au preluat companiile româneşti IT Media Solutions SRL şi, respectiv, Video Media International SRL. În ambele cazuri, cele două companii offshore reprezentate de tânărul moldovean au preluat atât controlul SRL-urilor româneşti, cât şi administrarea acestora – adică responsabilitatea legală. Practic, Boris Devdier a înlocuit în companiile din România pe Ion Eftime şi pe Ionuţ Adrian Eftime, tată şi fiu - doi afacerişti controversaţi în România. Prima preluare a avut loc în timp ce Ionuţ Adrian Eftime era arestat sub acuzaţia de spălare de bani şi delapidare. Eftime Jr. este judecat în acelaşi dosar cu consultantul offshore Kiss Laszlo Gyory – agentul reţelei offshore Taylor (GT Group) în Europa de Est. OCCRP a dezvăluit anul trecut că Kiss şi Eftime sunt acuzaţi de spălare de bani şi delapidare, împreună cu şase dintre managerii PSV Company SA - corporaţie românească pe care oligarhul român Sorin Ovidiu Vîntu a anexat-o la majoritatea afacerilor sale. Potrivit procurorilor, reţeaua Taylor a pus la punct un circuit complex de spălare a banilor, prin care aproximativ 8 milioane de euro au ieşit ilegal din contabilitatea PSV Company pentru a fi însuşiţi personal de Ionuţ Adrian Eftime, un partener al mogulului Sorin Ovidiu Vîntu. Pentru a şterge urma banilor, ei au încheiat contracte fictive, au utilizat conturi în Cipru şi Bulgaria, dar şi firme româneşti pe care le controlau tot prin intermediul unor companii offshore din Delaware înregistrate de acelaşi agent şi la aceeaşi adresă din Newark ca cele pe care le reprezintă moldoveanul Boris Devdier. CITIȚI ȘI:

  • OPERAȚIUNEA CETĂȚENIA. Un șef a murit când a auzit că subalternii săi luau mită pentru pașapoarte ilegale

Ne puteți urmări și pe Google News