Evenimentul Zilei > International > Operaţiune de amploare în Oceanul Indian și Golful Oman. Tensiuni fără precedent între SUA și Iran
Operaţiune de amploare în Oceanul Indian și Golful Oman. Tensiuni fără precedent între SUA și Iran

Operaţiune de amploare în Oceanul Indian și Golful Oman. Tensiuni fără precedent între SUA și Iran

Ministerul Apărării din China a afirmat că Iranul, China şi Rusia vor desfășura exerciții navale comune începând de vineri în Oceanul Indian și Golful Oman.

Operaţiunea va avea loc pe fondul tensiunilor crescute din regiunea dintre Teheran și Washington.

China va trimite Xining, un distrugător de rachete ghidat, la exercițiile, care vor dura între 27 și 30 decembrie și este menită să aprofundeze cooperarea dintre navele celor trei țări, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Wu Qian

Golful Oman este o cale navigabilă deosebit de sensibilă, deoarece se conectează la Strâmtoarea Hormuz  – prin care trece aproximativ o cincime din petrolul lumii –  care la rândul său se conectează la Golful Arab.

Exercițiile au ajuns și într-o perioadă de tensiuni între SUA și Iran.

Fricțiunea a crescut începând cu anul trecut, când președintele SUA, Donald Trump, a scos Statele Unite din acordul nuclear din Iran cu 2015 cu șase națiuni și a impus din nou sancțiuni asupra țării, îngrădindu-și economia.

Washingtonul a propus o misiune navală condusă de SUA, după mai multe atacuri din mai și iunie asupra navelor comerciale internaționale, inclusiv tancurilor saudite, în apele Golfului pe care Statele Unite au dat vina pe Iran. Teheran neagă acuzațiile.

Tensiunile au crescut în regiune nu numai în urma programului nuclear disputat al Iranului, ci și într-un atac din septembrie asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită.

De asemenea, Iranul neagă implicarea.

China are legături diplomatice, comerciale și energetice strânse cu Iranul.

Președintele chinez Xi Jinping a afirmat că va vizita Arabia Saudită anul viitor, deoarece este gazda summitului G20 2020, potrivit themoscowtimes.com