Comisarul Adrian Murea, chirurg la Spitalul Ministerului de Interne, este anchetat de DNA pentru afaceri imobiliare ilegale, derulate sub semnătura pacienţilor decedaţi.
Un chirurg de la Spitalul „Prof. Dr. Dimitrie Gerota“ al Ministerului Internelor a fost pus sub învinuire de procurorii anticorupţie pentru o întreagă serie de escrocherii imobiliare cu un prejudiciu estimat până acum la peste un milion de euro. „Povestea“ desprinsă din dosarul aflat pe masa procurorilor este demnă de un documentar de genul celor difuzate de Discovery Channel.
Potrivit anchetatorilor, comisarul Adrian Murea ar fi pus mâna ilegal pe mai multe locuinţe situate în zone de lux ale Capitalei, folosindu-se, în unele cazuri, de identitatea unor pacienţi care au încetat din viaţă la scurt timp după externare. De altfel, numărul pacienţilor „pierduţi“ de chirurgul Murea i-a adus acestuia porecla de „Doctorul Moarte“ printre colegii săi de la Interne. „Consider că nu am făcut nimic ilegal“
Alături de chirurg, în această cauză a fost pus sub acuzare şi controversatul afacerist Joseph Stark - aflat în penitenciar, unde execută o pedeapsă de 10 ani pentru înşelăciune. Acuzat de această dată de complicitate la înşelăciune, Stark nu a negat implicarea sa în „afacerile“ medicului, ci, mai mult, a vorbit în faţa anchetatorilor despre posibila implicare în această „poveste“ a amiralului (r) Emil Cico Dumitrescu.
Medicul neagă însă toate acuzaţiile care i se aduc. „Eu consider că nu am făcut nimic ilegal. Am vrut să cumpăr o casă ca să fac o clinică şi de aici mi se trage. Am mai fost anchetat de procurorii Parchetului General pentru faptele pe care DNA mi le-a adus la cunoştinţă când s-a început urmărirea penală în acest caz. Atunci am adus probe prin care am arătat că eram nevinovat şi am fost scos de sub urmărire penală. Acum sunt aceleaşi fapte cercetate“, a replicat medicul.
Procurorii anticorupţie spun însă că Adrian Murea ar fi folosit identităţile unor pacienţi internaţi la Spitalul „Prof. Dr. Dimitrie Gerota“ pentru a întocmi procuri false şi ar fi indus în eroare notari publici, pe care i-ar fi determinat să autentifice contracte de vânzare- cumpărare ale unor imobile, obţinând apoi transferul dreptului de proprietate de pe numele adevă raţilor proprietari pe numele său ori al unor cunoscuţi ai săi.
„Prin Ordonanţa din 17 noiembrie 2008, emisă la ora 10.00 (...), a fost schimbată încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina învinuitului Murea Adrian (...), urmând a fi cercetat pentru fapte cu următoarea încadrare juridică: înşelăciune prevăzută de articolul 215, alineatele 1, 2, 3 şi 5 din Codul Penal“, se arată în ordonanţa procurorilor DNA, comunicată lui Murea pe 17 noiembrie. Mai exact, medicul este acuzat de înşelăciune în convenţii în formă agravantă, faptă pedepsită de Codul Penal cu până la 20 de ani de închisoare. Notari fictivi şi procuri false
Asta după ce procurorii au stabilit că, pe 20 mai 2002, medicul Murea i-ar fi cerut notarului public Livia Alexandru autentificarea contractului de vânzare- cumpărare prin care proprietara Graziela Wagner îi vindea Doinei Dumitrescu - soţia lui Cico Dumitrescu - dreptul de proprietate al unui imobil situat pe Strada Emanoil Porumbaru, numărul 75, din sectorul 1 (zona Herăstrău), în schimbul a patru miliarde de lei vechi (400.000 de lei).
În acest caz, „împuternicitul vânzătorului“ ar fi fost chiar Adrian Murea, care ar fi prezentat o procură autentificată de notarul public Antonio Martinez din New York. „Am stabilit că procura este falsă, iar notarul public Antonio Martinez nu există. Ştampila folosită pe document a fost găsită la percheziţia făcută în locuinţa lui Joseph Stark“, spun procurorii DNA.
La doar trei zile de la încheierea acestei prime afaceri, tot la notarul public Livia Alexandru a fost autentificat un alt contract de vânzare-cumpărare, potrivit căruia proprietarii Astrid Goebbel-Bortes, Bernd Krestel Rolf Ernst Goebbel şi Helga Tudora au vândut un imobil din şoseaua Kiseleff, numărul 39 (în plin centrul Capitalei), societăţii Hardincom 2000, reprezentată de irakianul Ihab Abed. În aceeaşi zi şi la acelaşi notar, irakianul i-a vândut însă casa lui Joseph Stark.
„Problema este că, la încheierea contractului de vânzare a imobilului către firma irakianului, proprietarii au fost reprezentaţi de Ştefan Gavrilă, care a prezentat în acest sens o procură autentificată de notarul public Shelly Schwartz din statul California. (...) În urma verificărilor, am descoperit că, la data încheierii contractului, Ştefan Gavrilă era internat la Spitalul «Prof. Dr. Dimitrie Gerota» şi că a încetat din viaţă două săptă mâni mai târziu. Deci e foarte puţin probabil să se fi prezentat atunci în faţa notarului, mai ales că procura s-a dovedit a fi falsă. Ca să nu mai vorbim despre faptul că proprietarii nici nu se aflau la data respectivă în California“, au precizat anchetatorii.
Comisar Adrian Murea, chirurg, Spitalul „Prof. Dr. Dimitrie Gerota“ : "Eu consider că nu am făcut nimic ilegal. Am vrut să cumpăr o casă ca să fac o clinică şi de aici mi se trage." AFACERE
A semnat pe patul de moarte
Potrivit procurorilor, cea mai interesantă „poveste“ este însă cea a unei case de pe strada Barbu Delavrancea, numărul 47 (în apropierea reşedinţei ambasadorului SUA la Bucureşti şi a palatului lui Gigi Becali), unde chirurgul Murea intenţiona să-şi amenajeze o clinică.
Pe 4 octombrie 2002, Murea i-ar fi cerut aceluiaşi notar Livia Alexandru să autentifice un contract de vânzare-cumpărare potrivit căruia un om de afaceri l-ar fi împuternicit pe pacientul Ştefan Macovei (printr-o procură încheiată la New York) să-i vândă chirurgului casa din Barbu Delavrancea.
Potrivit documentelor, Murea ar fi plătit pentru casă 817.700 de lei. „Cercetările atestă că semnătura de la rubrica «vânzător prin mandatar» nu este executată de Macovei Ştefan, care la data de 19 septembrie 2002 (cu 15 zile înainte de semnarea contractului) fusese externat în stare gravă de către medicul Murea, iar la 19 octombrie 2002 a decedat“, se arată în rezoluţia procurorilor DNA.
MĂRTURIE Joseph Stark „l-a turnat“ pe Cico Dumitrescu EVZ a intrat în posesia unei declaraţii date în faţa procurorilor de Joseph Stark, prin care acesta îl incriminează pe amiralul Cico Dumitrescu. Potrivit documentului, Stark le-a explicat anchetatorilor modul în care „un grup de interese“, care l-ar include şi pe amiral, voia să-l deposedeze pe afaceristul Rişcanu de imobilul de pe strada Barbu Delavrancea. „Prin primăvara anului 2002 am aflat că grupul de interese urmează să construiască un spital-clinică (...) am aflat că imobilul din Barbu Delavrancea va fi locaţia şi că urmează să fie trecut în proprietatea doctorului Doina Dumitrescu, soţia lui Cico Emil Dumitrescu, pe căi ilegale, pentru ca aceasta să devină cumpărătoare de bună- credinţă. Cu această ocazie, am auzit din nou vehiculânduse numele de Rişcanu Dragoş, proprietarul de drept al imobilului Barbu Delavrancea nr. 47, de la care urma să se fure imobilul“, se arată în declaraţia dată de Stark.