Un copil a fost operat din greşeală de apendicită, deşi avea probleme cu vezica urinară - încă un caz din seria de confuzii cauzate de superficialitatea unor cadre medicale. Astfel de cazuri se întâmplă destul de des în spitalele din România, din cauza neglijenţei personalului, apreciază surse medicale. Mai mult, modul în care se identifică pacienţii permite astfel de confuzii. Cazul micuţului operat din greşeală de apendicită se înscrie pe o lungă listă de confuzii cauzate de superficialitatea unor cadre medicale.
Dacă în spitalele din străinătate fiecare pacient are o brăţară cu un cod de bare, în România bolnavii sunt recunoscuţi după fişa de observaţie, care poate fi pierdută uşor, comentează specialiştii.
A plecat acasă fără analiza pentru care venise
„Ceea ce s-a întâmplat în acest ultim caz se va repeta cu siguranţă atâta vreme cât sistemul medical românesc va fi guvernat de superficialitate“, ne-a declarat un medic, sub protecţia anonimatului.
Copilul de 9 ani, operat la „Grigore Alexandrescu“, era programat pe 19 martie pentru un examen cistoscopic, prin care urma să i se examineze vezica urinară cu ajutorul endoscopului. În locul acestei investigaţii, care ar fi trebuit să dureze câteva minute, micuţul a trecut însă printr-o operaţie şi o recuperare de cel puţin două săptămâni. Mai mult, a părăsit spitalul şi fără analiza pentru care venise, deoarece mai avea nevoie de o a doua anestezie generală, pe care nu ar mai fi suportat-o.
Potrivit conducerii spitalului, medicii şi-au dat seama de gafa făcută imediat după operaţie. Ancheta făcută apoi în unitatea medicală a arătat că vinovăţia se împarte între asistenta care a dus copilul în sala de operaţie fără să consulte fişa de observaţie (care conţinea toate datele pacientului) şi medicii care nu l-au întrebat pe băieţel cum îl cheamă. „Chirurgul trebuie să cunoască bine bolnavul şi trebuie să-l consulte de mai multe ori înainte de operaţie“, subliniază medicul Ion Vasile, şeful Clinicii de chirurgie II de la Spitalul Judeţean Craiova.
Amenzi de 10% din salariu
Doctorul anestezist, chirurgul şi asistenta care se fac vinovaţi au primit deja o penalizare de 10% din salariu pentru trei luni şi au fost mutaţi la o altă secţie până la finalizarea anchetei Colegiului Medicilor din Bucureşti (CMB).
Deşi conducerea spitalului a început ancheta internă în urmă cu trei săptă- mâni, de-abia ieri, când acesta a ajuns la urechile ziariştilor, s-a făcut şi o sesizare la CMB. Tot ieri, Ordinul Asisten- ţilor Medicali şi Moaşelor din România s-a autosesizat în acest caz. „Dacă asistenta nu avea fişa de observaţie asupra ei este foarte grav“, comentează Gheorghe Georgescu, preşedintele acestui for.
BIROCRAŢIE VIRILĂ
Bărbat gravid în acte
Medicul hunedorean Leonora Leahu a reuşit să lase „însărcinat“ un tânăr de 20 de ani. Robert Şoldan i-a cerut doctorului un certificat de concediu medical, după ce şi-a rupt un picior. Leonora Leahu a completat însă greşit formularul, trecând, în litere, codul corespunză tor pentru sarcină şi lăuzie. Greşeala a fost observată de colegii de serviciu ai tânărului. (Ciprian Iancu)