Operație pe inimă în premieră națională: proteză introdusă în cord prin torace

Operație pe inimă în premieră națională: proteză introdusă în cord prin torace

Chirurgii cardiovasculari români au reușit, ieri, o intervenție chirurgicală inedită: au implantat unui bărbat care nu ar fi putut supraviețui altfel o valvă prin vârful inimii. Operația a durat două ore.

Cel căruia i s-a făcut operația are 56 de ani și a fost diagnosticat cu mai multe afecțiuni: stenoză aortică severă, insuficiență cardiacă și disfuncție renală. „Procedura se adresează pacienților cu stenoză aortică severă, care nu pot fi operați clasic prin chirurgie cardiovasculară, din cauza bolilor asociate care cresc inacceptabil riscul operator. Deoarece pacientul avea vasele femurale îngustate, nu se putea face abordul prin artera femurală (din pliul coapsei)”, a explicat conf. dr. Șerban Bălănescu, șef de secție Cardiologie Intervențională la spitalul privat din Capitală unde a avut loc intervenția.

Externat în câteva zile

O altă noutate a intervenției constă în tipul de valvă folosit, care reduce trauma vasculară, pentru că balonul introdus este adaptat la mărimea valvei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Intervenția a durat două ore, iar pacientul va fi externat în maximum o săptămână, comparativ cu aproximativ o lună în cazul intervenției chirurgicale clasice pentru acest tip de pacient. Trauma fiind minimă, recuperarea este imediată.

Succes de peste 95 la sută

Rata de succes a acestei proceduri este de peste 95 la sută, mai spun chirurgii cardiovasculari.

La finalul intervenției, bărbatul de 56 de ani a fost dus în Unitatea de Terapie Intensivă Cardiova s c u l a - ră unde va fi suprave g h ea t și detubat, starea lui fiind foarte bună. „Intervenția s-a realizat anestezie generală, fără tăierea sternului și oprirea inimii,” a explicat Theodor Cebotaru, șef de secție Chirurgie Cardiovasculară.

Operație fără oprirea inimii

O altă premieră medicală a avut zilele trecută, când s-a realizat o intervenție la nivelul aortei fără oprirea inimii, în același spital privat. Intervenția a fost realizată la un pacient de 82 de ani, în regim de urgență, care prezenta un anevrism voluminos al arcului aortic. Medicii au combinat două procedee medicale: cel clasic și de ultimă generație. Intervenția chirurgicală face parte din Programul de Intervenții Cardiovasculare Structurale Complexe, al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Costurile acoperite prin asigurări nu depășesc însă 20 la sută din valoarea Chirurgii cardiovasculari români au reușit, ieri, o intervenție chirurgicală inedită: au implantat unui bărbat care nu ar fi putut supraviețui altfel o valvă prin vârful inimii. Operația a durat două ore e Tensi- - d ă. ția sub geneăierea i fără mii,” dr Cede hidiț al ca d zent minos dicii c cedee med generaț rurgicală par Cardiova le N rări Costur gurări operației.