Apar noi detalii despre tragedia cumplită care a avut loc la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, unde un tânăr de 16 ani a fost lăsat să moară de Sistemul de Sănătate din România. Copilul avea peritonită, medicul de gardă a refuzat să-l opereze iar salvarea nu avea oameni să-l ducă la alt spital.
Tragedia din Târgu-Jiu: Medicul a refuzat operația, iar băiatul a murit
Un caz șocant a avut loc la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu, unde un băiat de 16 ani a murit de peritonită în urma unui refuz categoric de a fi operat de către medicul de gardă. Bianca, sora băiatului, a povestit momentele de groază în care a implorat medicul chirurg să-l opereze pe fratele ei, care făcuse o criză severă.
„Operați-mi copilul, vă rog eu frumos!” a strigat ea, însă doctorul a refuzat să intervină, invocând lipsa cadrelor medicale pediatrice, în ciuda faptului că situația era o urgență. Medicul a cerut transferul pacientului la un spital din Craiova, iar băiatul a murit în așteptarea ambulanței.
„Nu a avut șansa să aibă părinți influenți” – Acuzațiile primarului
Marcel Romanescu, primarul din Târgu-Jiu, a comentat că băiatul nu a beneficiat de sprijinul necesar în fața sistemului medical, susținând că „nu a avut șansa să aibă părinți influenți” care să intervină urgent.
Refuzul medicului de a interveni rapid a dus la o tragedie, iar Bianca a dezvăluit că, după moartea fratelui său, i s-a recomandat să păstreze tăcerea în fața anchetei legale. „E mai bine pentru toată lumea să știm doar noi”, i-au spus medicii legiști, făcând aluzie la dorința de a ascunde detaliile cazului.
Reacția autorităților și sancțiunile impuse medicilor
În urma anchetei, Direcția de Sănătate Publică Gorj a aplicat sancțiuni contravenționale de 3.000 de lei celor doi medici implicați, chirurgul și medicul de gardă. De asemenea, conducerea Colegiului Medicilor din România a cerut o investigație amănunțită pentru a lămuri circumstanțele tragice ale acestui caz și a răspunde responsabilității în fața unui act medical grav.
Deși legea prevede ca urgențele medicale să fie tratate indiferent de specializare, cazul a scos în evidență lacunele din sistemul de urgență al spitalului, care nu are o linie de gardă de chirurgie pediatrică activă, relatează Digi24.ro