Intervenţiile cu laser îi ajută pe bolnavii care suferă de miopie, hipermetropie şi astigmatism să-şi recapete vederea şi să scape de ochelari.
Operaţiile se bucură de succes mai ales în rândul tinerilor sub 30 de ani, iar efectele sunt imediate. Într-o săptămână, vederea îşi revine în proporţie de 80%, iar după o lună ochii sunt recuperaţi în proporţie de 98%.
Operaţia e decontată de Casa de asigurări şi se poate face gratuit la stat (Spitalul Universitar din Bucureşti, Spitalul de Oftalmologie etc.), iar la privat, cu tot cu investigaţii, costurile pentru ambii ochi se ridică la puţin peste 1.000 de euro, atât în Bucureşti, cât şi în provincie.
Condiţii: vârstă peste 20 ani, dioptrii stabile
În funcţie de grosimea corneei, laserul poate corecta miopia de până la 6-7 dioptrii, hipermetropia de până la 4 dioptrii şi astigmatismul de până la 3-4 dioptrii.
"Şi cei care au dioptrii mai mici pot face astfel de operaţii. Pentru miopie şi astigmatism, indicaţia pleacă de -0,75, respectiv +0,75, iar pentru hipermetropie- de la 1,5", explică oftalomologul Mircea Filip, de la Clinica AmaOptimex, din Bucureşti.
Nu toţi bolnavii se califică pentru operaţie. "Trebuie să aibă peste 20 de ani, iar cei cu miopie să aibă dioptrii stabile în ultimul an. În caz contrar, valorile pot creşte şi după operaţie, iar pacientul nu e mulţumit. Trebuie să nu sufere de boli de colagen, diabet, boli reumatice şi, în general, boli grave. Trebuie excluse şi defectele corneene", explică oftalomologul.
După operaţie, pacientul nu va mai avea însă nevoie de ochelari cam până 40 de ani, vârstă după care majoritatea oamenilor au nevoie de ochelari pentru citit. Intervenţiile au un grad de risc de 1%, iar efectele secundare sunt minore (uscăciunea ochiului sau vederea cu halouri-puncte luminoase).
1.000 de euro
costă o operaţie cu laser pentru ambii ochi la clinicile particulare. In spitalele de stat, intervenţia e gratuită

Trei tipuri de operaţii
Există trei tipuri de operaţii cu laser: Lasik, Lasek şi PRK. Operaţia Lasik, cea mai folosită, implică decuparea unei porţiuni de pe suprafaţa corneei. Fâşia va fi ridicată, se va remodela corneea cu ajutorul laserului, iar apoi va fi reaplicată.
Procedura Lasek e asemănătoare cu Lasik, doar că implică tăierea unei porţiuni mult mai subţiri a corneei, fiind din acest motiv o opţiune mai bună pentru cei cu cornee subţire.
Tehnica PRK (keratectomie fotorefractivă) implică remodelarea unui strat subţire al corneei şi vindecarea acestuia în forma corectă. Este o opţiune pentru pacienţii cu probleme mici sau moderate de vedere.
Citiţi şi:

  • Cum se strică vederea cu trecerea timpului. LEGĂTURA SURPRINZĂTOARE dintre alimentaţie şi orbire
  • Ghidul controalelor oculare pentru toate vârstele
  • Alimente minune anti-îmbătrânire
  • Operaţii revoluţionare de ochi, la Timişoara
  • Ce boli trădează ochii
  • Strică ochii televizorul? ŞASE MITURI despre vedere, ochelari şi operaţii cu laser