Cel mai scump tablou din lume a fost localizat? Unde se presupune că ar fi ascunsă controversata operă a lui Leonardo da Vinci
- Antonia Hendrik
- 11 iunie 2019, 11:56
Opera atribuită maestrului Renaşterii, Leonardo da Vinci, a fost achizţionat cu 450 de milioane de dolari în timpul unei licitaţii organizată în noiembrie 2017. Lumea întreagă era în căutarea lui. Se pare că tabloul a fost, în sfârşit, localizat.
Călătoreşte pe yachtul pricipelui moştenitor al Arabiei Saudite, Mohamed ben Salman?
Aceasta este opinia avansată de un specialist din piaţa operelor de artă. În fapt, el crede că a localizat tabloul "Salvador Mundi" al lui Leonardo da Vinci, dat dispărut după achiziţionarea sa pentru o sumă ameţitoare acum un an şi jumătate.
Opera atribuită maestrului Renaşterii, a fost achiziţionată pentru 450 de milioane de dolari la o vânzare organizată în noiembrie 2017 de către casa Christie's, aruncând în aer toate recordurile de pe piaţa de artă.
De ce este controvesată această operă
De atunci, pictura de 65 cm pe 45 cm în care Hristos apare din întuneric binecuvîntând lumea cu o mână, în cealaltă ţinând un glob transparent, n-a mai fost arătată niciodată în public ridicând întrebări asupra cumpărătorului său, localizarea, ba chiar şi autenticitatea sa. Anumiţi specialşti au speculat faptul că e posibil ca acesta să fi fost realizat de către discipolii maestrului da Vinci şi nu de el însuşi. Oficial, el a fost achiziţionat pentru a completa colecţia de la Louvre Abu Dhabi.
Instalare secretă
Potrivit Wall Street Journal, cumpărătorul este de fapt prinţul saudit Badr ben Abdallah, care acţionează în numele puternicului prinţ moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed ben Salman, supranumit MBS, care n-a confirmat niciodată, dar nici n-a infirmat.
Kenny Schachter, un colecţionar şi comerciant de artă cu baza la Londra, confirmă într-un fel această ipoteză pe site-ul Artnet.com, consacrat pieţei de artă. "Aparent, opera a fost îmbarcată într-un avion al MBS şi instalat apoi pe yachtul său Serene", scrie el citând mai multe surse, dintre care două implicate în tranzacţie. "Pictura a fost regăsită făcută bucăţi, mai precis cinci şi a trebuit să fie recompusă şi supusă restaurării. Ce rău îi mai puteau face câteva picături de apă sărată de pe yacht?'', ironizează el
Specialistul crede că tabloul va rămâne pe mare aşteptând ca Arabia Saudită să transforme regiunea Al-Ula în sit cultural atrăgând şi stimulând turismul internaţional. La începutul anului, muzicieni internaţionali au concertat deja într-un auditorium de sticlă ridicat în mijlocul ruinelor preislamice al acestei zone deşertice din Nord-Estul saudit.