Operă de artă vizionară: ”Pământul respiră” arată ca un coronavirus

De la izbucnirea pandemiei, marii artiști ai lumii au creat opere inspirate din noua amenințare. Forma noului coronavirus și-a găsit locul în numeroase lucrări. Însă o artistă plastică din România a ”văzut” virusul cu mulți ani înainte. Mai exact, cu peste un deceniu. Și, cum nimic nu e întâmplător, titlul lucrării, așa cum a fost aceasta prezentată cu ani în urmă, face referire exact la ceea ce i se întâmplă planetei noastre acum.

Suzana Fântânariu este unul din plasticienii premiați de Uniunea Artiștilor Plastici din România. Cunoscută ca grafician, aceasta a abordat și alte tehnici de-a lungul carierei sale generoase, care adună peste 300 de expoziții personale și de grup, în țară și în străinătate, și prezențe în colecțiile unor mari iubitori de artă din țară și din străinătate.

Este, printre altele, Doctor Honoris Causa al Universității de Arte ”George Enescu” din Iași, a fost cadru didactic al Facultății de Arte și Design al Universității de Vest din Timișoara. Activitatea artistică i-a adus, începând cu anul 1976, numeroase premii naționale și internaționale.

O lucrare pe care a conceput-o cu 11 ani în urmă și a fost expusă șase ani mai târziu se dovedește a fi, acum, vizionară. ”Pământul respiră”, și-a intitulat plasticiana creația căreia, fără să se gândească măcar atunci la ce va urma, i-a dat forma noului coronavirus SARS-COV 2.

Nu putem să nu ne gândim la toate semnalele primite din lumea largă, care au menționat scăderi drastice ale nivelurilor poluării, odată cu izbucnirea pandemiei și necesitatea restricționării activităților umane.

”N-am crezut vreodată că această lucrare-obiect concepută în 2009, ansamblată în 2011 la Timișoara, expusă în 2017 la galeria Forma din Deva (”Memoria ingenuă”) apoi, în 2019 la Bacău (”Dada-avangarda Tristan Tzara”), va fi, ulterior, atât de apropiată de ”apocalipsa contemporană” pe care o trăim cu tragism și incertitudine, în 2020.

Lucrarea-simbol s-a numit ”Pământul respiră” și a fost încorporată într-un pick-up, dinamica și sonoritatea muzicală universală fiind un semnal pozitiv, atunci... ”acum”, o realitate sufocantă”, a explicat artista pentru Evz.ro.

Sursa foto: Ovidiu Munteanu