Evenimentul Zilei > International > ONU avertizează! Denigrarea mexicanilor și a musulmanilor reînvie xenofobia în SUA
ONU avertizează! Denigrarea mexicanilor și a musulmanilor reînvie xenofobia în SUA

ONU avertizează! Denigrarea mexicanilor și a musulmanilor reînvie xenofobia în SUA

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad al Hussein, a avertizat miercuri că denigrarea mexicanilor și a musulmanilor și comentariile rasiste pe care le face președintele SUA, Donald Trump, reînvie abuzurile xenofobe.

"Denigrarea unor grupuri întregi precum mexicanii sau musulmanii, falsele acuzații potrivit cărora imigranții comit mai multe delicte decât cetățenii Statelor Unite sunt nocive și reînvie abuzurile xenofobe", a declarat Zeid în timpul prezentării raportului său anual în fața Consiliului Drepturilor Omului, care se desfășoară la Geneva, conform Agerpres. 

Zeid și-a început intervenția prin a spune că este îngrijorat 'de maniera în care noua administrație tratează o serie de teme privind drepturile omului'. 'Este nevoie de un leadership mai important și mai constant pentru a răspunde accesului recent de discriminare, antisemitism și violență împotriva minorităților etnice și religioase', a cerut Zeid Ra'ad al Hussein, care s-a declarat 'consternat' de încercările președintelui Donald Trump de a intimida sau sabota ziariști și judecători.

Totodată, înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului și-a manifestat îngrijorarea față de noile ordine executive pe tema imigrației adoptate de noua administrație Trump care interzic intrarea timp de 90 de zile pe teritoriul SUA a cetățenilor din șase state predominant musulmane.

Zeid a deplâns și faptul că președintele Trump dorește să expulzeze imigranți ilegali care trăiesc în SUA, fără să țină cont nici de perioada de când aceștia se află în această țară și nici de situația lor familială. 'Aceasta va duce la creșterea numărului de detenții, inclusiv a copiilor. Deportările accelerate, fără o investigație de la caz la caz, ar putea duce la expulzări colective, interzise de legislația internațională', a acuzat Zeid, care se teme de impactul pe care l-ar putea avea astfel de decizii mai ales asupra copiilor.