Evenimentul Zilei > International > ONU: Atrocitățile comise de Statul Islamic în Irak ar putea fi considerate GENOCID
ONU: Atrocitățile comise de Statul Islamic în Irak ar putea fi considerate GENOCID

ONU: Atrocitățile comise de Statul Islamic în Irak ar putea fi considerate GENOCID

Atacurile comise de Statul Islamic asupra unor comunități etnice și religioase din Irak ar putea reprezenta un genocid, a anunțat luni ONU, la Geneva.

Milițiile extremiste au avut constant ca ținte comunitățile kurdă, yazidită, turkmenă și altele, ''în ceea ce pare a fi o politică deliberată având ca scop distrugerea, suprimarea sau expulzarea acestor comunități în mod permanent din zonele aflate sub controlul lor'' (milițiilor — n.r.), se arată într-un raport al Misiunii ONU la Bagdad și al Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, conform Agerpres.

”Multe încălcări și abuzuri comise de SI ar putea fi considerate drept crime de război, crime împotriva umanității și posibil genocid'', se arată în documentul citat.

La sfârșitul săptămânii trecute, jihadiștii au executat 150 de civili în vestul Irakului, unde au loc confruntări pentru controlul asupra orașului Al-Baghdadi, lângă care se află o bază aeriană a SUA.

Șeful Consiliului Local din Al-Baghdadi, Malallah al-Oubeidi, a afirmat că victimele au fost în cea mai mare parte membri ai tribului Abu Oubeid, care luptă alături de trupele guvernamentale irakiene împotriva Statului Islamic. Orașul Al-Baghdadi, situat la 5 kilometri de baza aeriană Ain al-Assad unde militari americani îi pregătesc pe soldații irakieni, se află de peste o săptămână sub asediul forțelor ISIS.

Susținute de luptători kurzi și de forțe aeriene americane, trupele guvernamentale irakiene au lansat în ultimele luni mai multe contraatacuri împotriva militanților SI.

Cel puțin 11.600 civili au fost uciși și 21.800 răniți în Irak în cursul anului trecut, adaugă DPA.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: