Evenimentul Zilei > Politica > Fost consilier prezidenţial: „IOHANNIS nu a avut o OPŢIUNE pe masă” în numirea ŞEFULUI de STAT MAJOR
Fost consilier prezidenţial: „IOHANNIS nu a avut o OPŢIUNE pe masă” în numirea ŞEFULUI de STAT MAJOR

Fost consilier prezidenţial: „IOHANNIS nu a avut o OPŢIUNE pe masă” în numirea ŞEFULUI de STAT MAJOR

Expertul în probleme de securitate, Iulian Fota, susţine că propunerea ministrului Apărării pentru funcţia de şef al Statului Major al Armatei este una contrară normelor militare.

„Preşedintele azi nu a avut o opţiune pe masă. Ministrul Apărării a intrat în CSAT cu propunerea ca generalul Scarlat să fie şef, el nerespectând condiţiile legii. Ştia că nu respectă condiţiile legii, şi-a propus o găselniţă: ca în acea şedinţă să fie două numiri. Mai întâi să fie numit din funcţia de reprezentant la NATO şef al trupelor de uscat.

În acea şedinţă CSAT acelaşi om urma să fie numit pe funcţia de şef de Stat Major. Cum poţi să faci chestia asta în decurs de câteva zeci de secunde? E contrar normelor militare”, a declarat Iulian Fota, fost consilier prezidenţial.

Fostul președinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, susţine că Iohannis nu a comis nicio ilegalitate când a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă.

 „Nu e un conflict între preşedinte şi guvern, e un conflict eventual între guvern şi CSAT. În ce îl priveşte pe preşedinte, eu cred că în mod normal şi firesc, legal, el a prelungit mandatul pentru că nu putea să rămână armata fără un şef de Stat Major. Deci, nu văd unde e ilegalitatea. Preşedintele poate să refuze de câte ori vrea el pe motive de legalitate. Deci e vorba de legalitate, nu de constituţionalitate”, a declarat Zegrean la Digi 24.