ONG-urile, excluse de la discuții. Oprescu continuă programul de prindere a maidanezilor

ONG-urile, excluse de la discuții. Oprescu continuă programul de prindere a maidanezilor

Primarul general al Capitalei a încercat, ieri, să liniștească spiritele, după ce șeful hingherilor s-a bătut cu niște iubitori de animale. Șeful de la ASPA nu va fi demis.

Plângeri penale, bătăi pe stradă, amenințări și urmăriri ca în filme. Așa se gestionează problema maidanezilor în Capitală de aproape trei săptămâni. Protagoniștii: șeful Autorității pentru Supravegherea Animalelor fără Stăpân (ASPA), Răzvan Băncescu, hingherii și iubitorii de animale.

Edilul-șef al Capitalei, Sorin Oprescu, a încercat, ieri, să aplaneze conflictul, după ce șeful ASPA, Răzvan Băncescu, s-a luat la bătaie luni seară, cu mai multe persoane, pe motiv că militanții l-au provocat. Astfel, primarul general a convocat o ședință la care au participat prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, responsabili ai Direcției Generale de Poliție, ai Direcției Generale de Jandarmerie a Municipiului București, ai Poliției Locale și Răzvan Băncescu.

După ce au stabilit că nu mai există normele de aplicare a legii maidanezilor, aceștia au decis, totuși, să continue programul de gestionare a patrupedelor în baza legii promulgate anul trecut de parlamentari, dar care nu are reglementari privind aplicarea ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hingherii vor potecție de la poliție și jandarmi

În ceea ce privește ONG-urile care apără drepturile patrupedelor, ele nu au avut niciun reprezentant la întâlnire. Iar relația acestora cu Municipalitatea și ASPA este aproape inexistentă, după ce șeful ASPA a decis, cu acordul primarului general, să pună aproape toate aceste asociații non-guvernamentale pe lista celor care nu au voie să adopte, pe motiv că lasă patrupedele pe stradă sau nu au grijă de animale.

Deși Băncescu este cel care a lovit primul un iubitor de animale, potrivit imaginilor difuzate de mass-media, șefii Capitalei le-au transmis hingherilor să facă plângere împotriva „așa zișilor iubitori de animale”, dacă mai sunt agresați verbal sau fizic.

„Vă invit la acțiune solidară, în spiritul legii. Să găsim împreună modalitatea de a funcționa corect. Va rog să ne asistați, să ne ajutați să nu se mai întâmple asemenea conflicte, să asigurați ordinea și liniștea publică, astfel încât echipele de prinzători să-și poată face datoria”, a spus edilul-șef în timpul întâlnirii.

Și, în timp ce i-a acuzat pe iubitorii de animale de faptul că i-ar agresa pe hingheri, Sorin Oprescu nu a pomenit nimic de faptul că șeful ASPA este și el unul dintre cei care dă cu pumnul. Băncescu a generat o bătaie ca în filme luni seară. Ulterior, mai multe persoane au sărit în apărarea celui lovit de Băncescu, fiind nevoie de intervenția polițiștilor pentru a aplana conflictul care devenise violent.

Se înmulțesc iarăși comunitarii

Pe străzile Capitalei au început să apară iarăși câini comunitari în zone unde dispăruseră, ei fiind strânși la începutul anului. În cartiere precum Berceni, Drumul Taberei sau Crângași, maidanezii au început să apară în parcuri, piețe și în apropierea metroului. În timp ce iubitorii de animale susțin că ASPA îi lasă pe stradă, pentru a fi prinși de mai multe ori, având în vedere că un hingher privat primește 219 lei pentru fiecare câine prins, reprezentanții ASPA spun că ONG-urile îi lasă pe străzi- după ce îi adoptă. ONG-urile susțin că ar fi 50.000 de maidanezi, iar autoritățile spun că, anul trecut, erau pe străzi aproximativ 30.000 de câini.