Compania austriacă OMV Petrom, la care statul român este acționar minoritar, a propus distribuirea unui dividend special, după un an cu un profit net record.
Directoratul companiei OMV Petrom a propus distribuirea unui dividend special în valoare brută de 0,0450 lei pe acțiune, reprezentând 2,804 miliarde de lei în total, arată un comunicat oficial difuzat de companie. Statul român, care deține 20,6% din capitalul OMV Petrom, ar urma să primească astfel un dividend brut de circa 560 de milioane de lei.
Profit net istoric de 2,1 miliarde euro
Propunerea conducerii executive a companiei va fi supusă aprobării Consiliului de Supraveghere și Adunării Generale a Acționarilor. OMV Petrom a plătit deja dividendele de bază în valoare de 2,3 miliarde lei.
Compania controlată de statul austriac, la care statul român e acționar minoritar, a raportat în 2022 un profit net istoric de 2,1 miliarde euro. Profitul record a survenit pe fondul creșterii prețului energiei după începerea invaziei ruse în Ucraina.
OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în scădere cu 80%, de 944 milioane de lei, comparativ cu rezultatul net de 4,646 miliarde lei consemnat în perioada similară a anului trecut, conform datelor financiare remise, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.
Capitalurile proprii ale OMV Petrom au scăzut la 39,114 miliarde de lei la 30 iunie 2023 comparativ cu 40,508 miliarde de lei la 31 decembrie 2022, în principal ca rezultat al distribuirii dividendelor de bază pentru anul financiar 2022, parţial contrabalansate de profitul net generat in primul semestru al anului 2023. Datoriile totale la 30 iunie 2023 au crescut cu 1,551 miliarde de lei comparativ cu 31 decembrie 2022.
Austriecii vor decide asupra propunerii
Potrivit ZF, austriecii de la OMV, în calitate de acţionar majoritar, sunt cei care vor decide asupra propunerii avansate de directoratul companiei. Suma pe care urmează să o încaseze de pe urma acestui dividend special este de 1,4 miliarde lei, în timp ce statul român – în calitate de acţionar minoritar al Petrom – ar putea încasa 580 milioane lei. Restul va merge către ceilalţi investitori, inclusiv fondurile de pensii private Pilon II.
Distribuirea acestor dividende vine pe fondul nevoii urgente de finanțare a deficitului bugetar al statului.