OMV Petrom pleacă din Georgia

Sursa foto: Facebook

Compania OMV Petrom se va retrage din Georgia. Acest lucru este precizat în raportul trimestrial transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB): ”Perimetrul II de Explorare Offshore din Georgia: s-a decis retragerea din această ţară”.

OMV se retrage din estul Mării Negre

Nu a fost arătată nicio motivare în raportul citat, cu privire la decizia de retragere a OMV Petrom din Georgia și nici când a fost luată această decizie. O posibilă explicație ar putea fi însă apropierea de zona de conflict dintre Rusia și Ucraina, nord-estul Mării Negre fiind din ce în ce mai activ în acest război, odată cu plecarea unei părți importante din Flota de Război rusă din portul Sevastopol, la Novorosiisk. În raportul trimestrial al OMV Petrom nu este arătat nici în ce constă de fapt retragerea.

În schimb, firma își extinde activitatea în vestul și sud-vestul Mării Negre, în zona din preajma litoralului bulgăresc și românesc. Astfel, în cazul proiectului Neptun Deep, compania și-a propus finalizarea atribuirii principalelor contracte, obţinerea permiselor, precum și demararea lucrărilor de construcţie şi de pregătire a primei sonde din respectivul perimetru, care ar trebui să-și înceapă activitatea în 2025.

În cazul proiectului Han Asparuh offshore Bulgaria, OMV Petrom arată că va continua activitatea de explorare.

OMV Petrom va produce mai multă electricitate

Conform raportului depus la BVB, compania estimează volume totale de vânzări de gaze naturale mai mici faţă de 2023 (2023: 47 TWh), din cauza unor volume mai mici de gaze exploatate, precum și o producţia totală netă de energie electrică mai mare faţă de 2023 (2023: 4,2 TWh), realizată și prin reducerea perioadei de revizie a centralei electrice de la Brazi, planificată în T2/24.

Pentru 2024, OMV Petrom estimează un preţ mediu al țiteiului Brent de aproximativ 85 dolari pe baril (estimarea anterioară era de circa 80 dolari /bbl; iar în 2023 a fost de 82,6 dolari/bbl).

Valoarea investiţiilor OMV va fi mai mare decât în 2023: 6,5 miliarde lei în acest an, față de 4,7 miliarde lei în 2023). Acestea vor merge în principal către proiectul Neptun Deep şi spre cele cu emisii de carbon reduse şi zero, cu precădere SAF/HVO, energie din surse regenerabile. O parte din fonduri vor fi investite și în extinderea rețelei de stații de încărcare a vehiculelor electrice (EV).

”Investițiile necesită un mediu de reglementare şi fiscal previzibil şi stabil”, arată compania.

În Explorare&Producţie, investiţiile se vor ridica la 4,7 miliarde lei (2023: 2,6 miliarde lei), din care aproximativ jumătate pentru proiectul Neptun Deep. OMV Petrom plănuieşte totodată forarea a circa 40 de sonde noi şi sidetrack-uri şi realizarea a până la 500 de reparații capitale la sonde (2023: 45 de sonde noi si sidetrack-uri şi 497 de reparații capitale la sonde).

Producția este prognozată a ajunge la peste 106.000 bep/zi (2023: 113.000 bep/zi).

De asemenea, OMV Petrom și-a propus reducerea până în 2030 a intensităţii emisiilor de carbon cu 30% faţă de 2019 (2023: scădere de ~11% faţă de 2019).

Centrala Brazi, 10% din energia produsă în România

Estimările OMV Petrom, indică o creștere a consumului național de gaze naturale în primul trimestru al anului cu aproximativ 6% față de T1 2023, susținut în principal de consumul mai mare de gaze naturale pentru producția de energie electrică și de, asemenea și de reluarea activității unor producători de îngrășeminte chimice, în condițiile în care vremea caldă a condus la o reducere a consumului de gaze pentru încălzirea imobilelor.

Sursa Foto: Arhiva EVZ

În primul trimestru al acestui an, centrala electrică Brazi a generat o producție de 1,6 TWh (1 TWh in T1/23), un nivel record pentru primul trimestru, acoperind 10% din mixul de generare al României. Totuși, în cazul T1/23 trebuie avut în vedere că a avut loc revizia planificată a centralei electrice Brazi.

Profitul net al OMV Petrom a scăzut cu 6% în trimestrul unu din 2024, la 1,39 miliarde lei (1,48 miliarde lei în trimestrul unu din anul 2023). Veniturile din vânzări au fost mai mici cu 10%, ajungând la 8,54 miliarde lei.

Producţia totală de hidrocarburi a scăzut cu 3%, în primele trei luni ale anului 2024, la 10,16 milioane barili echivalent petrol, urmare a declinului natural.