„În absenţa unei creşteri a cererii în România, va trebui să ne căutăm opţiuni de vânzare şi pe alte pieţe. Obiectivul nostru este zona de vecinătate a României, unde putem avea randamentul cel mai bun pentru orice fel de vânzare, nu numai pentru gaze”, a declarat ieri Mariana Gheorghe, directorul general al companiei. Ea a precizat că OMV Petrom nu are încă niciun contract încheiat.

Totodată, Gheorghe a confirmat faptul că OMV Petrom a pierdut licitaţia prin care ar fi dorit să rezerve capacitate de export pe conducta Arad-Szeged: „A fost o licitaţie pentru dreptul de a transporta pe relaţia Arad-Szeged, la care au fost mai multe firme participante. Capacitatea totală a fost de 4 miliarde de metri cubi pe relaţia de export. Am participat şi noi, dar nu am câştigat. Nu este public cine a câştigat, am citit şi noi ştirile că sunt trei firme din Ungaria.

Pe 5 februarie, agenţia ungară MTI a transmis că mai multe companii din Ungaria au rezervat întreaga capacitate de 4,4 miliarde de metri cubi pe an a conductei de gaze care leagă România şi Ungaria, citându- l pe ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, aflat la Bucureşti.

Mai mult, premierul ungar Viktor Orban anunța pe 9 februarie că țara sa va semna un acord prin care va putea să importe, anual, până la patru miliarde de metri cubi d gaze din România pe o perioadă de 15 ani.

Pe de altă parte, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, declara, cu două zile mai înainte, că nu a semnat niciun acord cu omologul său ungar, precizând că a convenit cu acesta că discuţiile „trebuie să se concentreze cu precădere pe ceea ce este bază solidă – pe relaţiile economice şi pe dezvoltarea acestor relaţii”.