Evenimentul Zilei > International > Omul – Surpriză care ar putea deveni președintele Statelor Unite
Omul – Surpriză care ar putea deveni președintele Statelor Unite

Omul – Surpriză care ar putea deveni președintele Statelor Unite

La 64 de ani, cel mai surprinzător dintre candidații în alegerile primare pentru Casa Albă se află în fruntea sondajelor în tabăra republicană. Numele său: Ben Carson, un neurochirurg de culoare pensionat.

Omul este o mină de aur pentru presă. Produce perle pe bandă rulantă. Obamacare, reforma dorită de actualul președinte în domeniul sănătății, ar fi „cel mai rău lucru care i s-a petrecut acestei națiuni de la perioada sclaviei încoace”.

Sau: dacă evreii din Germania ar fi avut dreptul să aibă arme, ar fi putut să țină piept naziștilor și să evite Holocaustul.

Sau: dovada că homosexualitatea este o alegere este că „mulți heterosexuali care sunt închiși ies din închisoare homosexuali”.

Pentru a apăra dreptul la portul de armă, a clamat: „Fără îndoială, violența absurdă este oribilă, însă nu am văzut un corp ciuruit de gloanțe care să fie mai groaznic decât suprimarea dreptului de a purta armă”.

Recent, el spunea despre piramidele din Egipt că nu sunt doar morminte uriașe, ci ar fi fost construite de biblicul Iosif, fiul lui Iacob, pentru a fi folosite ca silozuri pentru cereale, în timpul marii foamete.

În toate luările sale de poziție, Carson nu uită să înfiereze Corectitudinea Politică, drept o doctrină care împiedică oamenii să gândească și să se exprime liber.

Aparent, aceste declarații savuroase ale neurochirurgului de culoare pensionat nu șochează electoratul: Ben Carson se află umăr la umăr cu 25%, alături de Donald Trump, în fruntea candidaților republicani dintre care, în alegerile primare, va fi desemnat candidatul pentru Casa Albă.

Tot Carson este, dintre toți candidații,  cel care a strâns cele mai multe fonduri în ultimul trimestru. Este foarte popular mai ales în rândurile aripii conservator-religioase a Partidului Republican, care îi adoră biografia exemplară.

Ben Carson provine dintr-o familie foarte săracă din Detroit. Mama sa, neștiutoare de carte, s-a măritat la 13 ani, dar a divorțat când a descoperit că soțul ei, un preot baptist, care va deveni muncitor la Cadillac, mai avea o familie.

Micul Ben avea un temperament violent, povestește doctorul într-una dintre cărțile sale. A încercat să-și lovească mama cu un ciocan, iar la 15 ani a încercat să-și înjunghie un prieten pentru că a schimbat postul la radio, însă, din fericire, lama s-a oprit în catarama de la curea.

A fost momentul în care Ben Carson începe să citească Biblia și, după cum scrie, „nu a mai avut niciodată probleme de comportament”.

Elev strălucit, intră la Yale și apoi la Universitatea de Medicină din Michigan și, la 33 de ani, devine directorul Centrului de Neurochirurgie Pediatrică la spitalul Johns Hopkins din Maryland.

A devenit celebru mai ales pentru că a reușit să separe doi gemeni cu craniile lipite. Scrie șase cărți în care își descrie tainele reușitei, susține numeroase conferințe.

În afara acestei frumoase povești despre pocăință și succes, partizanii săi iubesc comportamentul său calm și așezat, inversul nărăvașului Trump, un alt outsider, care a suit în preferințe insultând pe toată lumea.

Un alt atu este faptul că nu este politician de carieră, nu provine din „Sistem”. Așa cum scria pe Twitter: „Cei care au construit Arca lui Noe erau niște amatori, iar cei care au construit Titanicul erau profesioniști”.

Spre deosebire de Donald Trump, este creștin practicant. Tatăl a trei copii, Carson este adventist de ziua a șaptea.