Prima şedinţă de judecată în dosarul de învinuire a ex-deputatului Vladimir Andronachi în dosarul fraudei bancare în complicitate cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, în care s-a discutat despre revenirea inculpatului în Penitenciarul nr.13 s-a desfăşurat cu uşile închise.
Judecătorul Gheorghe Balan a alungat jurnaliştii din sala de şedinţe, înainte ca aceasta să înceapă.
Judecător care interpretează eronat legea
„Urmează să decidem dacă şedinţa va fi publică sau secretă. Poate va fi o sală mai mare. Aşa că o să vă permitem să faceţi doar câteva secvenţe şi aţi plecat”, le-a spus jurnaliştilor Gheorghe Balan, fără ca să le ofere prea multe .
Conform legislaţiei în vigoare, şedinţele de judecată sunt publice, cu excepţia celor în care se examinează abuzurile sexuale, cazuri cu minori sau secrete de stat. Jurnaliştii sunt în drept să filmeze, fără acordul judecătorului, deschiderea şedinţei de judecată şi pronunţarea sentinţei. Acceptul judecătorului este necesar doar în cazul filmărilor şedinţelor pe fondul cauzei.
Gheorghe Balan a invocat articolul 19, alineatul 2, din Codul de Procedură Penală. Măsura invocată de magistrat stipulează că „Persoana care efectuează urmărirea penală şi judecătorul nu pot participa la examinarea cauzei în cazul în care ei, direct sau indirect, sunt interesaţi în proces” şi nu are tangenţe cu jurnaliştii care participă la proces.
Soarta lui Andronachi, decisă după uşa închisă
După ce a scăpat de jurnalişti, magistratul Balan a examinat demersul procurorilor anticorupţie privind reîntoarcerea în arest preventiv în Penitenciarul nr.13 a ex-deputatului.
Acuzatorul Gheorghe Iapără a justificat demersul prin faptul că inculpatul, aflat în arest la domiciliu, a modificat brăţara de monitorizare electronică, încât a dispărut semnalul, şi a primit apeluri la telefon.
În replică, avocatul Oleg Mâţă a explicat instanţei că clientul său a mutat puţin brăţara pe picior pentru că făcuse o alergie la materialul din care este confecţionat, în rest, Andronachi a avut grijă să respecte regulile şi să încarce acumulatorul. Apărătorul a respins şi acuzaţiile că fostul deputat a vorbit la telefon, precizând că acesta n-a răspuns la apeluri.
Gheorghe Balan a anunţat o pauză până vineri, 19 mai, când va anunţa dacă Andronachi revine în Penitenciarul nr.13 sau rămâne în arest la domiciliu.
Omul lui Plahotniuc promite dezvăluiri
După o lipsă îndelungată în spaţiul public, timp în care a fost fugar, apoi a stat jumătate de an în arest preventiv, fostul deputat a fost zgârcit în declaraţii. Totuşi, presupusul complice al lui Plahotniuc a promis că, „la timpul potrivit”, o să facă dezvăluiri despre cum a fost „răpit” în Ucraina şi extrădat autorităţilor moldoveneşti.
Procurorii îl acuză pe fostul deputat care a fost fugar o perioadă că a prejudicia statul cu peste 26 de milioane lei. statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane lei. „Respectiv, au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion dolari şi aproximativ 800 000 euro în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creând condițiile necesare pentru stratificarea și integrare a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.