Omul de încredere al lui Vaghelie a fost arestat pentru o evaziune de 40 milioane de lei în afacerea blocurilor reabilitate

Omul de încredere al lui Vaghelie a fost arestat pentru o evaziune de 40 milioane de lei în afacerea blocurilor reabilitate

Cincisprezece afaceriști, printre care un apropiat al primarului de la sectorul 5, Marian Vanghelie, au fost arestați pentru 30 de zile sub acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani. Printre ei se regăsește și Marin Dumitru, amicul primarului Vanghelie, care a primit într-o singură zi contracte de la primărie în valoare de 20 de milioane de euro.

Un număr de 15 persoane au fost arestate pentru că au spălat bani, prin intermediul unor documente false şi înregistrări contabile fictive, prejudiciul adus bugetului de stat ridicându-se la 42,4 milioane de lei. Conform Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, inițial au fost reţinute 16 persoane, respectiv Ioan Preda, Nicoleta Preda, Loredana Năftănăilă, Ioniţa Pop, Marin Dumitru, Petrică Paraschiv, Ciprian-Bogdan Grigoruţ, Alexandru Tudor, Viorel Radu, Ramona-Liliana Mirică, Virgil Mirică, Marian Cocu, Adrian-Horea Cocu, Marius Bogza, Daniel Vişan şi Angela Postolache. Ulterior, în urmă cu o săptămână, judecătorii au decis arestarea a 15 dintre ele. Procurorii au luat măsura preventivă a controlului judiciar faţă Victor Ţene pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Afaceri cu primăria

Conform sursei citate, în perioada 2009 - 2014, Marian Dumitru Marin şi Victor Ţene - care controlează două societăţi comerciale - au contractat lucrări de reabilitare termică, dar şi alte lucrări de construcţii – în principal, în urma câştigării unor licitaţii organizate de instituţii publice. Lucrările de construcţii şi reabilitare termică au fost subcontractate pentru sume mult mai mici sau au fost executate cu angajaţii proprii. "Ulterior încasării banilor, inculpaţii au transferat în conturile a nouă societăţi comerciale controlate de ceilalţi inculpaţi reţinuţi în cauză, suma totală de 55.647.715 lei, 4.479.785 euro şi 1.082.818 dolari (un total de aproximativ 17.000.000 euro)", potrivit PTB.

Ne puteți urmări și pe Google News

Combinații în familie

Anul trecut, șase contracte de reabilitare termică a unor blocuri din sectorul 5 al Capitalei, în valoare de 20 milioane de euro, au fost atribuite de primăria condusă de PSD-istul Marian Vanghelie, într-o singură zi, unei firme de construcții controlată de un vechi prieten de-al său.

Fiecare din cele șase contracte are cuantum între 11 și 16 milioane de lei și vizează reabilitarea termică a cîteva zeci de imobile din zonele 1 – 8 ale Sectorului 5 al Bucureștiului. Toate au fost atribuite firmei SC Imob Lux Construct SRL, pe 26 martie 2013. Suma totală este de 88,5 milioane de lei. Așadar, cel mai sărac sector al Capitalei a dat unei singure firme de construcții contracte în valoare de 20,1 milioane de euro. Potrivit informațiilor EVZ, această firmă este controlată, printr-un offshore din Seychelles și printr-un partener de afaceri, de către Marin Dumitru, unul din prietenii apropiați ai edilului Marian Vanghelie. În ultimii patru ani, firmele controlate direct sau indirect de către Marian Dumitru au câștigat contracte din bani publici în valoare de 270 de milioane de lei de la primăria condusă de Vanghelie.

Ascuns prin offshore-uri

Potrivit Registrului Comerțului, SC Imob Lux Construct SRL este controlată în momentul de față de către Ellery Limited, un offshore situat în Seychelles. Ellery este reprezentată de către Țene Victor, partenerul și mâna dreaptă a omului de afaceri Marin Dumitru în mai multe firme. Cei doi sunt acționari, la vedere, în firma Solartech R.V.C. SRL, Țene deținând 13% din acțiuni, iar Dumitru, 35%. Potrivit informațiilor obținute de la Registrul Comerțului, firma Imob Lux Construct a fost înființată pe 22 aprilie 2005, iar unul dintre acționarii fondatori a fost chiar prietenul lui Vanghelie, Marin Dumitru. Ulterior, firma a fost cesionată unui offshore din Delaware, Ferko Company Limited, care era reprezentată legal de către un alt partener de afaceri de-al lui Marian Dumitru, Liliana Elena Anghel. Pe 23 decembrie 2010, adunarea generală a acționarilor firmei a decis ca Ferko Company Limited să vândă lui Ellery Limited.

Perla coroanei, controlată tot printr-un offshore

Cea mai importantă investiție a lui Marin Dumitru o reprezintă hotelul de cinci stele Premier Palace, pe care l-a inaugurat acum doi ani. Conform Registrului Comerțului, firma care administrează acest hotel este deținută în proporție de 99% de către un offshore din Cipru, Krinada Limited, iar diferența de 1%, de către Liliana Elena Anghel, cea care a administrat pentru o perioadă firma Imob Lux Construct. Potrivit portalului Tribunalului București, într-un proces în care e implicată firma Premier Palace SRL au fost citați ca asociați din partea acestei firme Marin Dumitru și Țene Victor, cel de-al doilea fiind cel care controlează în momentul de față firma care a câștigat șase contracte, într-o singură zi, în valoare de peste 20 de milioane de euro.

Milionar pe spinarea statului

Despre Dumitru presa a scris că este un apropiat al PSD, un milionar discret, investitor în industria hotelieră, a restaurantelor şi în construcţii. El este proprietarul Garden Club – Terasa Berarilor, Odeon Restaurant & Events şi Premier Palace Hotel & Spa. Începând din 2008, în afară de lucrările de reabilitare termică a blocurilor, Imob Lux Construct a reparat trotuare, a amenajat spaţii între blocuri, a executat lucrări de sistematizare şi amenajare a străzilor şi a amenajat locuri de joacă pentru copii, toate numai în sectorul 5 al Capitalei. De fiecare dată, contractantul a fost Administraţia Domeniului Public Sector 5, instituţie direct subordonată Primăriei. Valoarea totală a acestor contracte depăşeşte 37 milioane de lei.

”Regina” contractelor

Dumitru mai este administrator la Rohas Promotion Group Limited, firmă înregistrată în Noua Zeelanda, care deţine integral firma de construcţii Dioma International Exim. Între octombrie 2008 şi mai 2009, cinci contracte atribuite acestei societăţi au avut valoarea impresionantă de 145.257.297 de lei. Potrivit portalului de achiziţii publice e-licitatie.ro, ”vedetă” a fost o licitaţie pentru “lucrări de infrastructură stradală (apă, canal, drum), pe strazile cuprinse în zonele: 2, 3, 10, 12”, pentru care firma lui Dumitru a încasat 97.230.576 de lei. La licitaţie au participat numai două firme şi contractul a fost atribuit pe 8 august 2008.