Fostul politician și om de afaceri francez Bernard Tapie, „omul cu o mie de fețe” cum a fost descris, care a stârnit numeroase controverse și scandaluri, a încetat din viață la vârsta de 78 de ani.
Anunțul a fost făcut, duminică, 3 octombrie, de familia omului de afaceri prin intermediul grupului de presă La Provence, la care Bernard Tapie era acționar majoritar. Omul de afaceri a fost doborât de un cancer, după cum se arată în anunțul transmis de familie. Omul de afaceri francez a fost diagnosticat, în 2017, cu un cancer la stomac.
„Dominique Tapie şi copiii anunţă cu infinită durere decesul soţului şi tatălui lor, Bernard Tapie, în această duminică de 3 octombrie, la ora 8:40, ca urmare a unui cancer”, se menţionează în comunicatul trimis grupului La Provence.
Pe contul său de Instagram, Stéphane Tapie, unul dintre fiii lui Tapie senior, a confirmat informaţia printr-un mesaj succinct.
„La revedere Phoenix-ul meu”, a scris pe Instagram fiul omului de afaceri.
Scurtul mesaj a fost pus, ca legendă, la o fotografie în alb şi negru în care tânărul apare alături de tatăl său.
Un om de afaceri controversat
Bernard Tapie este cunoscut pentru achiziţia şi, mai apoi, vânzarea mărcii de echipament sportiv Adidas şi pentru perioada în care a fost preşedinte al clubului de fotbal Olympique Marseille. Omul cu o mie de feţe, cum a fost supranumit, a făcut în viața sa o mulțime de lucruri și a stârnit tot atâtea controverse. A condus firme, companii mass media, a fost prezentator de televiziune, deputat şi eurodeputat.
În ultimele decenii, el s-a aflat în vizorul presei pentru implicarea în mai multe scandaluri judiciare. Între ele, polemicul arbitraj privind vânzarea Adidas - care a implicat-o şi pe fosta directoare a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde. Tranzacția s-a petrecut pe vremea când era ministru de finanțe al lui Nicolas Sarkozy, în anul 2008 și i-a adus peste 400 de milioane de euro.
Afacerist de avengură, ajuns ulterior la faliment și renăscut, a cochetat cu muzica în anii 90, a scos mai multe albume, și a apărut în trei producții cinematografice. Unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Bernard este Nicolas Sarkozy, fost președinte al Franței.
Înlăturat de la echipa de fotbal Olimpique Marseille
Bernard Tapie a devenit președintele lui Olympique în 1986 și a stat la butoane până în 1994. Formidabila echipă pe care o formase la Marseille avea să fie pătată de scandalul unui meci trucat, în 1992, contra celor de la Valenciennes (scor 1-0). În 1994 i s-a interzis să mai deţină vreo funcţie de conducere la Olympique Marseille, clubul pe care l-a patronat din cauza unor nereguli economice şi sportive din timpul mandatului său.
Olympique Marseille a rămas singurul club din Hexagon care a triumfat în cea mai importantă competiție intercluburi. La începutul anilor , 90, Bernard Tapie a reușit să aducă pe „Stade Velodrome” jucători care erau sau aveau să devină faimoși: Abedi Pele, Basile Boli, Alen Bocksici, Didier Deschamps, Jean-Pierre Papin sau Marcel Desailly.
A continuat să apară în mass-media
În ciuda faptului că starea sa de sănătate se degradase, în ultimele luni Tapie a continuat să apară în mass media. El comenta diverse teme de actualitate politică.
Bernard Tapie a renunțat la luptă în ultimele luni
În luna mai, Bernard Tapie a renunţat să mai facă recurs la ultima decizie judecătorească în scandalul Adidas. Un alt fiu al său, Laurent, a explicat presei cu acel prilej motivaţia acestei decizii. El a vorbit despre problemelel de sănătate ale tatălui său care a dorit să înceteze conflictul judiciar.
„Au apărut noi tumori, probabilitatea statistică este teribilă”, explica Laurent Tapie, cu câteva luni înainte de deces.
Bernard Tapie va fi înmormântat la Marsilia, oraşul inimii sale, conform dorinţelor pe care le-a exprimat, a explicat familia. Potrivit Reuters, premierul francez Jean Castex i-a adus un omagiu lui Bernard Tapie, descriindu-l drept „un luptător”.