Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureș i-au trimis în judecată pe Mircea Rus, primar al comunei Band, județul Mureş, la data faptelor, acuzat de abuz în serviciu, uz de fals si fals în înscrisuri, Bartha Domokos, viceprimar al comunei Band,  Ovidiu Focșăneanu, diriginte de șantier, Nicoleta Pascal, administrator al SC Expert Instal Iași și Valeriu Berezovschi, director general adjunct la aceeași firmă. 

A semnat ca…primarul

Potrivit DNA, în perioada 2009 – 2012, Mircea Rus, în calitate de primar al comunei Band, județului Mureş şi ordonator principal de credite, ajutat de Bartha Domokos, a acceptat  documente neconforme cu realitatea (facturi fiscale, situații și centralizatoare de lucrări, rapoarte ale inculpatului Focșăneanu Ovidiu, diriginte de șantier, etc), în baza cărora a plătit nejustificat constructorului SC Expert Instal suma totală de 2.252.868 lei (reprezentând un folos nejustificat pentru această societate), pentru lucrări neexecutate ori bunuri nelivrate şi nepuse în operă la o investiţie de canalizare (stație de epurare ape uzate).

Declarații false

De asemenea,  cei doi au semnat personal la poziția beneficiar înscrisuri neconforme cu realitatea, întocmite de Pascal Nicoleta, în baza cărora s-au solicitat fonduri de la Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile pentru lucrări neexecutate ori bunuri nelivrate şi nepuse în operă la investiţia respectivă. Pentru a crea o aparență de legalitate, Valeriu Berezoschi a acceptat documente fictive (facturi fiscale, situații de lucrări etc.) de la diverse societăți comerciale subcontractante, care nu au furnizat efectiv bunurile sau nu au prestat toate lucrările facturate în cadrul investiției de canalizare, înscrisuri depuse ulterior spre decontare la Primăria comunei Band, județul Mureș.

Sechestru pe bunuri

În continuare, pe baza acestor înscrisuri fictive, Mircea Rus, în calitate de ordonator principal de credite, a vizat spre decontare facturile fiscale ce includ lucrările neexecutate sau bunurile nelivrate. În vederea recuperării prejudiciului, din oficiu, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Pascal Nicoleta, Berezovschi Valeriu și părții responsabile civilmente SC Eexpert Instal. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.