OMS: Vaccinul AstraZeneca poate preveni infecțiile

sursă: arhivă

Experţii GACVS s-au reunit online în zilele de 16 şi 19 martie pentru a analiza informaţiile şi datele disponibile ''referitoare la evenimente tromboembolice (cheaguri sangvine) şi trombocitopenie (număr scăzut de trombocite) în urma vaccinării cu serul AstraZeneca împotriva COVID-19''.

Beneficiile asociate vaccinului împotiva COVID-19 produs de AstraZeneca prevalează asupra riscurilor, este concluzia la care au ajuns vineri experţi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), confirmând verdictul dat în ziua anterioară de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), informează AFP.

''Vaccinul AstraZeneca (...) prezintă în continuare un profil pozitiv beneficii-riscuri, cu un enorm potenţial de prevenire a infecţiilor şi de reducere a deceselor în lumea întreagă'', a precizat Comitetul consultativ mondial pentru siguranţa vaccinală (GACVS) din cadrul OMS într-un comunicat.

În urma examinării datelor din studiile clinice şi a rapoartelor referitoare la siguranţa vaccinului bazate pe date provenind din Europa, din Regatul Unit, India şi Vigibase - o bază de date globală a OMS -, experţii au ajuns la concluzia că ''datele disponibile nu sugerează o creştere globală a problemelor de coagulare (...) după administrarea vaccinurilor împotriva COVID-19''.

''Ratele raportate referitoare la evenimente tromboembolice după administrarea vaccinurilor împotriva COVID-19 sunt conforme numărului preconizat'', au mai spus aceştia.

Evenimentele tromboembolice din Europa sunt rare

Deşi după utilizarea vaccinului AstraZeneca în Europa au fost semnalate evenimente tromboembolice foarte rare asociate cu trombocitopenie, precum şi o formă specifică de tromboză venoasă cerebrală, ''nu se poate spune cu certitudine că au fost provocate de vaccinare'', se mai precizează în comunicat.

Avizul experţilor OMS îi urmează celui din partea EMA, care a estimat joi că vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19, a cărui utilizare a fost suspendată temporar de mai multe ţări din Uniunea Europeană, este ''sigur şi eficace''.

Totodată, OMS a reînnoit joi un apel vizând utilizarea în continuare a vaccinului până la sosirea avizului experţilor.

Comitetul consultativ mondial pentru siguranţa vaccinală a fost creat în 1999 pentru a răspunde unor problemele de siguranţă a vaccinurilor care ar putea avea importanţă globală. Acesta oferă avize independente referitoare la probleme de siguranţă vaccinală cu relevanţă pe plan mondial şi la consecinţe pe termen scurt sau lung ale programelor naţionale de vaccinare.

La fel ca şi EMA, experţii GACVS au lansat vineri un apel ca personalul sanitar şi persoanele vaccinate să primească o informare adecvată pentru a putea recunoaşte semnele şi simptomele tuturor efectelor adverse grave care ar putea surveni după vaccinarea împotriva COVID-19, astfel încât, dacă este cazul, să primească rapid îngrijiri şi tratamente medicale adecvate.

Experţii recomandă totodată statelor să monitorizeze în continuare siguranţa tuturor vaccinurilor împotriva COVID-19 şi să semnaleze efectele adverse.