OMS ne liniștește. Coronavirusul nu se poate transmite prin alimente

SUPERMARKET, ALIMENTE, CARNE, MANCARE

Din fericire, noul coronavirus nu se poate transmite prin hrană, prin ambalaje sau la nivelul lanțurilor de aprovizionare, a anunțat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Oficialii OMS au dat asigurări, joi, că alimentele nu pot transmite coronavirsul, contrazicând astfel China, care susținea că a detectat virusul pe alimente importate. Autoritățile chineze anunțaseră, tot joi, că au identificat urme de virus în timpul unui control de rutină, pe mostre de aripi de pui congelat prelevate marți, dar și pe ambalaje de creveți provenind din Ecuador.

„Nu considerăm că alimentele pot transmite coronavirusul… Dacă am înțeles bine, China caută virusul pe ambalaje, a testat deja sute de mii de ambalaje și nu a găsit decât foarte puține probe, sub 10 eșantioane pozitive”, a declarat cercetătoarea Maria Van Kerkhove.

Totuși oficialii organizației și-au exprimat unele incertitudini, căci „știm că poate rămâne pe suprafețe o perioadă de timp". Reprezentanții OMS au transmis că vor colabora îndeaproape cu FAO (organizația Națiunilor Unite pentru alimentație și agricultură) cu privire la manevrarea alimentară și munca în sectorul alimentar astfel încât lucrătorii din aceste domenii să aibă parte de condiții de securitate în mediul lor de muncă, a adăugat responsabila departamentului de boli emergente din cadrul OMS.

„Oamenilor nu trebuie să le fie frică de hrană, nici de ambalajele alimentare sau de lanțurile de aprovizionare. Alimentația noastră este sigură, nu există nicio probă viabilă că alimentele sau lanțurile de aprovizionare participă la transmiterea virusului. Nu trebuie să supralicităm genul ăsta de informații, oamenilor le este deja destul de teamă de pandemie", a explicat Michael Ryan, Directorul situațiilor de urgență sanitară al instituției. Acesta a recomandat totuși prepararea alimentelor prin coacere, potrivit AFP.

OMS a atras atenția, încă de la începutul pandemiei, că alimentația și hidratarea corespunzătoare sunt vitale în această perioadă. Persoanele care au o dietă echilibrată sunt de regulă mai sănătoase, cu un sistem imunitar mai puternic și cu un risc mai scăzut de boli cronice și infecțioase.