OMS, decizie în cazul coronavirusului. Care este reacţia specialiştilor

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a anunțat că o decizie fermă nu a fost încă luată în privința pericolului pe care îl reprezintă focarul de coronavirus.

Anunţul a fost făcut după ce China a anunţat că pune în carantină provincia Wuhan.

Pentru luarea unei decizii în acest caz, Comitetul de Urgență, reunit la Geneva, se va întâlni din nou, joi la prânz, pentru a analiza în continuare datele și pentru a vedea dacă e nevoie ca OMS să declare stare de urgență internațională.

„După cum știți, aceasta este o situație în evoluție și complexă. De asemenea, mulțumesc dr. Didier Houssin pentru conducerea Comitetului de Urgență și tuturor membrilor comisiei, consilieri și celor care au făcut prezentări mai devreme astăzi. Am fost foarte impresionat de detaliile și profunzimea prezentării Chinei.

Apreciez, de asemenea, colaborarea cu ministrul sănătății din China, cu care am vorbit direct în ultimele zile și săptămâni. Coordonarea sa și intervenția președintelui Xi și a premierului Li au fost de neprețuit, și toate măsurile pe care le-au luat pentru a răspunde la focar. A avut loc o discuție excelentă în cadrul comisiei, astăzi, dar a fost clar că pentru a continua, avem nevoie de mai multe informații.

Din acest motiv, am decis să cer comitetului de urgență să se reunească mâine pentru a continua discuțiile, iar președintele, dr. Houssin, a fost de acord cu această solicitare. Decizia privind declararea sau nu a unei stări de urgență de sănătate publică de interes internațional este una pe care o iau extrem de în serios și pe care sunt pregătit să o iau luând în considerare toate dovezile. Echipa noastră din China lucrează cu experți și oficiali locali pentru investigarea focarului. Vom avea mult mai multe de spus mâine", a anunțat dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Reprezentanţi ai Comitetului de urgență spun că nu au putut determina cu certitudine dacă focarul de coronovirus este o amenințare majoră globală sau nu.

„Am formulat o serie de recomandări pentru China (...) avem nevoie de mai multe informații și de un transfer mai bun de informații. Pentru că situația evoluează rapid ne vom reîntâlni mâine (...) Este important să identificăm animalele care transmit virusul ca să putem controla răspândirea virusului, nu contează neapărat dacă se transmite de la om la om, pentru că trebuie să tăiem sursa infecției (...) trebuie să identificăm rata de transmitere, timpul de incubație" a explicat dr Michael Ryan, director executiv al Programului de Urgență al OMS.

Deocamdată, mai multe institute de cercetare în lume fac totul pentru a veni cu tratamentul potrivit pentru pacienții infectați.

Oficialii OMS au admis că este posibil ca la întâlnirea de mâine, care va începe la 11.00, ora României, să se ia o decizie importantă legată de criza din China, potrivit dcnews.ro