OMS cere guvernelor să reintroducă obligativitatea purtării măștilor. Numărul cazurilor de COVID-19, în creștere

Sursă: Sergiomonti | Dreamstime.com

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că numărul deceselor cauzate de COVID-19 este alarmant și cere guvernelor să ia măsuri în acest sens, cum ar fi reintroducerea obligativității purtării măștii de protecție și ventilarea spațiilor închise.

OMS avertizează că virusul SARS-CoV-2 „circulă liber" şi că numărul deceselor la nivel mondial este inacceptabil de mare, recomandând guvernelor să ia măsuri în acest sens.

Printre măsuri se numără purtarea măștii de protecție și ventilarea spațiilor închise.

Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că subvariantele Omicron continuă să genereze noi valuri de îmbolnăviri, spitalizări şi decese în întreaga lume.

Deşi numeroase ţări au renunţat aproape complet la restricţiile privind coronavirusul, directorul general al organizaţiei a subliniat că pandemia „nu este nici pe departe încheiată”.

„Sunt îngrijorat de faptul că numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească, punând o presiune suplimentară asupra sistemelor de sănătate şi a lucrătorilor din domeniul sănătăţii, care sunt încorsetaţi. Sunt, de asemenea, îngrijorat de tendinţa de creştere a numărului de decese”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Antena 3.

Centaurus, noua variantă COVID ce se răspândește în lume

Experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la apariția unei noi variante Omicron cu răspândire rapidă, care câștigă teren în India și a ajuns deja în alte 10 țări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania și Canada.

Este vorba despre varianta supranumită „Centaurus”, care ar putea fi capabilă să se răspândească rapid şi să ocolească imunitatea de la vaccinuri şi infecţiile anterioare.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a desemnat „Centaurus” drept „variantă aflată în monitorizare” la 7 iulie. Acest lucru indică faptul că ar putea fi mai transmisibilă, dar dovezile în acest sens nu sunt convingătoare.

De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii monitorizează îndeaproape noua variantă.

Experții spun că apariția anul trecut a variantei Omicron, după ce s-a crezut că Delta va reprezenta punctul maxim de evoluție pandemică, și extinderea noilor variante arată că virusul nu poate fi ținut sub control prin același plan care s-ar aplica în caz de gripă.