OMS a decis. Ce urmează să se întâmple la nivel mondial

În urma întâlnirii de joi de la Geneva, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis că, deși noul coronavirus reprezintă o criză în China, „nu a devenit încă o urgență globală de sănătate”.

La conferinţa de presă care a avut loc joi seară la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că epidemia reprezintă o criză în China, însă „nu a devenit încă o urgenţă globală de sănătate”.

Didier Houssin, preşedintele comitetului pentru situaţii de urgenţă al OMS, a completat: „Este prea devreme să considerăm asta o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”. El a precizat că forul a fost împărţit în privinţa acestui caz. Agenţia ONU pentru sănătate a emis evaluarea după ce autorităţile chineze au anulat majoritatea evenimentelor programate pentru Anul Nou şi au înăsprit măsurile de siguranţă pentru a evita răspândirea şi mai mare a virusului.

În schimb, Comisia Europeană a anunţat că nu au fost raportate cazuri de infectare cu noul virus în statele membre ale Uniunii. Virusul 2019-nCoV nu era cunoscut până acum, iar experţii chinezi spun că este posibil să se fi răspândit de la animalele vândute într-o piaţă din Wuhan. Nu există un vaccin şi nu se ştie cât de repede se poate transmite de la om la om. Simptomele infectării cu noul virus sunt febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie. Pieţele bursiere internaţionale au închis în scădere astăzi, investitorii fiind îngrijoraţi de numărul mare de persoane infectate şi de răspândirea virusului la nivel global.

Bilanțul recent este de 18 morți și alte 634 de persoane infectate în regiunea Hubei, în principal în orașul Wuhan, chiar locul de unde a apărut virusul. Wuhan, care are 11 milioane de locuitori, este al doilea oraș închis astăzi de autorități. Pentru stoparea răspândirii virusului, nici un tren nu circulă, nici un avion nu a plecat de pe aeroport, iar locuitorilor li s-a interzis să părăsească localitatea. Tot joi, a fost alocat un miliard de yuani provinciei Hubei, iar autorităţile au anunţat că un spital special pentru tratarea virusului va fi construit în şase zile la Wuhan. De asemenea, capitala Beijing a anulat toate ceremoniile publice, care urmau să fie organizate pe 25 ianuarie, cu ocazia celebrării Anului Nou chinezesc. Măsura luată de China de a decreta carantină în oraşe cu 18 milioane de locuitori este fără precedent în ceea ce priveşte sănătatea publică. De regulă, ţările se feresc să adopte astfel de măsuri extreme.

După cazurile de infectare semnalate deja de Statele Unite, Coreea de sud, Tailanda, Taiwan, Hong Kong şi Japonia, au fost raportate joi noi cazuri la nivel mondial, în Singapore, Vietnam şi Arabia Saudită.