Omenirea, în pericol! Cercetătorii se tem că vor muri zece milioane de oameni

Una dintre cele mai mari amenințări globale în acest moment este rezistența la antibiotice. Folosirea la scară largă a acestor medicamente ar fi de vină, spun cercetătorii, care se tem că, până în anul 2050 vor muri peste 10 milioane de oameni.

Cercetătorii au considerat esențial să se afle cum devin bacteriile rezistente la antibiotice, pentru ca ulterior să se încerce stoparea acestui fenomen.

Cel mai recent studiu al Universității Newcastle din Marea Britanie a concluzionat că una dintre strategiile folosite de bacterii este să își schimbe forma.

Ele fac acest lucru prin renunțare la peretele celular, cel care le dă forma sferică. De menționat este faptul că, nu toate bacteriile care își modifică forma reușesc să supraviețuiască, dar cele care o fac, sunt practic nedetectabile în organism fără peretele celular.

Ele nu mai pot fi atacate nici de sistemul imunitar și nici de antibiotice, pentru că antibioticele țintesc tocmai peretele celular, arată Science Alert. Inclusiv bacteriile precum E.coli folosesc această strategie. În cadrul studiului au fost folosite mostre de la pacienți în vârstă, cu infecții urinare recurente.

Rezistența la antibiotice face în prezent 700.000 de victime anual, iar până în 2050 se estimează că va omorî 10 milioane de oameni.